Wijnproeven voor beginners deel 4

Wijn proeven met je mondWijnproeven doen we vaak en vaak met vrienden, familie of collega’s. Dinsdagavond had ik een gezellig avondje met collega’s en werd er natuurlijk wijn gedronken bij het eten. Aan mij was de eer om de wijn uit te zoeken en te proeven. De ober was blij met mijn keuze voor een mooie Italiaan. De hele tafel hield zijn adem in want de wijnkenner is aan het proeven… Gelukkig kan ik de humor van mijn collega’s goed begrijpen en is het goed om wat luchtig te doen over wijnproeven.

Wijnproeven doe je met je mond

Je zou er eigenlijk een gedicht over moeten schrijven. Het eerste gevoel, de sensatie van wijn wat over je tong, je mond en dan je keel in glijdt. De verschillende smaken die veranderen en dan hun balans in je mond weten te vinden. Dan als mooie apotheose; een tweede, en soms een derde, golf van smaken. Iedere wijnliefhebber kent en verlangt vaak terug naar die ene wijnsensatie. Het is soms bijna jammer dat je het al hebt geproefd. Het verlangen alleen al is soms ook erg mooi.

Wijnproeven doe je met je mond maar wat is je mond eigenlijk?

Een mond is een multifunctioneel orgaan wat naast spraak, ook de ingangspoort is voor het zgn digestief systeem (voedselverwerking). De smaak heeft een beschermende functie en weet een aantal giftige stoffen te herkennen en de smaak kan een onderscheid  maken in de voedselbehoeften van het lichaam. Voor wijnproeven is de tong erg belangrijk. De tong bestaat voornamelijk uit spieren. Met behulp van acht verschillende spieren kan de tong heen en weer bewegen. De tong is bekleed met een groot aantal papillen. De meest voorkomende is de filivormige papil. De andere soorten papillen zorgen ervoor dat de mens de verschillende smaken kan onderscheiden en proeven. De tong kan de volgende smaken onderscheiden: zoet, bitter, umami, zout en zuur. Alle type papil kunnen die vijf smaken onderscheiden.

Wijn en TongOp de tong zitten verschillende smaakzones (smaakpapilzones);

  • voorop het puntje van de tong zitten de zogenaamde zoetpapillen
  • aan de zijkanten zitten de zoutpapillen
  • aan de zijkanten achter op de tong zitten de zuurpapillen
  • op de achterkant van de tong zitten de smaakpapillen die bitter waarnemen.

Pittig of pikant is de pijn die een smaakpapil registreert bij het proeven van pikante stoffen en kun je dus niet echt proeven.

Wijnproeven doe je dus met je ogen, neus en mond.

Het zijn je zintuigen die je gebruikt om uiteindelijk tot een analyse te komen van wat je nu drinkt en dus proeft. Het zijn dus de hersenen waar je eigenlijk mee proeft. Zoals vaak bij wijnproeven komen er direct herinneringen of associaties binnen bij de eerste geur of smaakt. Bij wijnproeven werken je hersenen dus op volle toeren om te analyseren wat je proeft, of je het al eens eerder hebt geproefd, waar het op lijkt. Kortom, een drukke bedoening.

aromawiel wijn proevenEigenlijk is wijnproeven best wel hard werken en wordt er ook wel wat gevraagd. Uiteindelijk moet er een conclusie volgen na een paar slokken of een hele fles. Wat handig kan zijn bij het proeven, is een aromawiel. Hierop staan de meest voorkomende smaken (aroma’s) waardoor je makkelijker op een smaak kan komen. Met de tong kunnen we een gedeelte van de smaak analyseren, de rest doen we met de neus. Vaak is het zo dat mensen die slecht proeven of problemen hebben met smaak vaak een neusprobleem hebben. Technisch gesproken proef je de primaire smaken met je tong en de secundaire smaken met je neus.

 

Wil je meer lezen over Wijnproeven voor beginners? Bekijk dan de onderstaande artiklen:

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.