Wijnproeven voor beginners deel 1

Wijnproeven begint met je ogenZoals in mijn vorige blog aangegeven is wijnproeven best lastig. Vaak heeft het te maken met een stuk onzekerheid en de angst voor het maken van fouten. Op menig wijnproefavond zie ik grote aarzeling bij het proeven en benoemen van smaken. Alsof het een examen is waarvoor je direct een voldoende moet halen. Laten we vooral eens aan de makkelijke kant beginnen.

 

Wijnproeven begint met je ogen

Hoe kun je nu wijnproeven met je ogen? Eigenlijk proef je met je hersenen en zijn je ogen, neus en mond slechts middelen die informatie verzamelen. In de hersenen wordt uiteindelijk het totaalplaatje gemaakt en worden de gegevens van mond, oog en neus verwerkt. In de hersenen zit dus de intelligentie (bij de meeste mensen 🙂 ).

Waarom beginnen we met de ogen? Eigenlijk heel simpel. Je ogen zien als eerste de fles, het etiket en de wijn in het glas. Zij registeren kleur, dikte , helderheid, etc. Hier begin je dus al een beeld te vormen van de wijn en dus eigenlijk ook al van de smaak. Op basis van wat je ziet, hoop je vaak dat de wijn net zo gaat smaken als die ene fantastische wijn uit…. Dus wijnproeven begint met je ogen.

Wijnproeven - Het lezen van het etiket van de wijn flesHet etiket op de fles

Zodra je een wijnfles in je handen hebt, draai je hem naar het etiket. Wat staat er nu eigenlijk op?  Bovenaan staat de naam van de wijn. Is het een bekende naam voor je? Heb je deze wijn al eerder gedronken? Hier beginnen je hersenen al te werken en ben je bezig in je geheugen te graven. Vaak komt daarna de zgn. classificatie. Wat voor wijn is het? Is het een Grand Cru of een gewone Tafelwijn? De classificatie zegt iets over de kwaliteit van de wijn. Nog niks over de smaak, dat doen je hersenen! Het lastige is dat men vaak denkt dat hoe hoger de kwaliteit hoe lekkerder de wijn is. Dat is een misverstand, echt waar! Kwaliteit heeft weinig met smaak te maken en andersom. Ik heb menig Gran Cru door de gootsteen gegooid omdat ik deze niet lekker vond. Zonde toch? Nee hoor! Wat zonde is, is dat je hem juist niet proeft en hierdoor geen mening hebt over deze wijn. Bij wijnproeven is het in eerste instantie registreren, dan analyseren en dan concluderen waardoor je dus leert over je wijnsmaak.

Goed terug naar de ogen. Na de classificatie zie je vaak een wijnjaar staan.  Het etiket zegt iets over het jaar van oogst. Was het een goed of slecht jaar? Dat is meteen een lastige, want wat is een goed of slecht jaar? Een heel jaar volle zon of juist weinig… Er zijn meerdere factoren die daar een rol in spelen, maar in boekjes van wijnkenners staat vaak aangegeven welk jaar goed, dan wel slecht was. Vaak bedoelt men hoe de oogst was in dat jaar!

Wijnproeven - Waar komt een wijn vandaan?Verder staat er op het etiket vaak waar de wijn vandaan komt. De herkomst van de wijn zegt vaak ook iets over de wijn omdat  het refereert naar het specifieke gebied waar de wijn vandaan komt.  Vaak weet je dan wel iets over de streek en de bodem daar, waardoor je iets kan zeggen over de smaak. Vaak gelden in een gebied strenge regels voor het maken van bepaalde wijn. Welke druiven en in welke verhouding, maximale opbrengst etc. Naast de streek staat er op het etiket ook de vestigingsplaats van degene die de wijn heeft gebotteld. Dit gebeurt dus niet op de wijngaard, maar vaak is het wel in de buurt van het Chateau, wat garandeert dat  er geen andere wijnen zijn gemengd met deze wijn. Uiteraard kan er dus een verschil zijn tussen de vestigingsplaats van de eigenaar en daar waar de wijn wordt gebotteld.

Verder is  het alcoholpercentage (wat overigens verplicht is om op de fles te vermelden) belangrijk. Wijnkenners zeggen dan opk vaak hoe hoger het alcoholpercentage, hoe zwaarder de wijn. Als laatste staat er vaak ook de druivensoort op.

Je zult begrijpen dat het etiket een belangrijk onderdeel is van het proefproces. Hier begin je mee. Het is dan ook niet verwonderlijk dat er vaak veel aandacht aan het etiket wordt geschonken door de wijnmaker. Mooie plaatjes van kastelen of andere zaken om consumenten te verleiden deze fles te kopen. Vaak  met allerlei medailles erop van prijzen die de wijn heeft gewonnen. Alles met het doel om de consument te doen denken dat dit wel een hele goede wijn moet zijn. Vaak is het dan ook teleurstellend als blijkt dat dat chateau wat op de fles staat helemaal niet bestaat of heeft bestaan.

Volgende week in Wijnproeven voor beginners

Goed volgende week gaan we het over het glas hebben en wat we kunnen zien met de ogen en wat dat kan zeggen over de smaak.

Wil je meer lezen over Wijnproeven voor beginners? Bekijk dan de onderstaande artikelen:

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.