Wijnproeven voor beginners deel 8 (de analyse)

wijnproeven voor beginners deel 8Wijnproeven en het analyseren, hoe moet dat nu? Eigenlijk, zoals aangeven in de voorgaande artikelen over wijnproeven, met je zintuigen dus. Deze moet je leren goed te gebruiken en dan uiteraard analyseren. Helaas is het, zoals met veel zaken in het leven, oefening baart kunst. Dus hoe vaker je proeft, hoe meer bedreven je er in wordt. Vaak kun je dat zien aan de notities die van kort, uiteindelijk langer en uitgebreider worden.

Het is dus wel handig om bij het proeven notities te maken of een proefformulier in te vullen. Hierop kun je nauwkeurig omschrijven wat je ziet, ruikt en proeft. Na vele malen proeven begin je een patroon te herkennen en wellicht ook je voorkeur. Maar de eerste proefbeurt mag je blij zijn als je zoet, zuur, bitter, etc.. proeft en dat je iets een beetje kan duiden. Wat handig is, om daarbij te gebruiken, is het wijn-aroma-diagram (zie hieronder in de afbeelding. Klik twee keer op het diagram om deze te vergroten.)

Kleur

Om de kleur goed te kunnen bepalen, gebruik je een mooi en schoon glas. Neem een dun glas, want dat drinkt gemakkelijker. Ruik voor de zekerheid even aan het lege glas zodat je zeker weet dat er geen rare geurtjes aan het glas zitten.

Schenk een beetje wijn in en houd het glas een beetje schuin en tegen het licht. Zowel voor rood, wit als rosé is de handeling hetzelfde. Wat vaak ook helpt, is om een wit vel papier als achtergrond te gebruiken, zodat je beter kunt zien of de wijn helder is en wat de kleur precies is. Verder laat je de wijn walsen in het glas. Kijk ook even of de wijn tranen heeft, bubbeltjes of andere zaken en probeer dat zo goed mogelijk op te schrijven.

wijnproeven bloemenzaakGeur

Goed, we  gaan ruiken. Probeer als je met meerdere mensen gaat proeven niet aan het twijfelen te raken. Er zijn mensen met een (rijke fantasie) die soms een geur zo kunnen beschrijven dat je echt gaat denken dat er wat aan de hand is met je neus. Dan zijn er nog de mensen die van overdrijven  houden en alleen al over de geur een complete verhandeling kunnen houden dan wel een 36 kwartijnen lang gedicht.  Ruiken is echt simpel. Je ruikt iets wel of niet!

Maar wat ruik je? Probeer eerst vast te stellen of het zoetig, zurig, fruitig, bloemig, kruidig, etc. is. Gewoon in categorieën ruiken. Als je vast kan stellen of het bloemig is, probeer dan wat verder te preciseren. Soms kom ik zelf ook niet verder dan bloemig en dat is echt niet erg. Ik vindt het ronduit knap als je precies kunt ruiken dat het een acacia is of een lelietje-van-dalen. Dan heb je in mijn beleving of een heel goed geheugen of je hebt een familie met een bloemenzaak. Wel is het zo dat hoe vaker je ruikt, hoe beter je gaat ruiken.

Als wij gaan proeven doen we dat altijd in de keuken dus dan hebben we vaak kruiden bij de hand. Schroom niet om cacao, peper, laurier erbij te pakken om te bepalen wat je ruikt. Is tevens ook een manier om je geheugen weer even op te frissen hoe het een en ander ook alweer ruikt.

Dan de volgende vraag: Is de wijn aromatisch of juist niet? Dat zijn belangrijke zaken om te vermelden op je proefnotitie. Sommige wijnen kunnen je echt bedwelmen en meestal onthoud je dat goed. Het is immers bewezen dat geuren een belangrijke rol spelen in de hersenen bij oa herinneringen, maar ook bij associaties en het onthouden van zaken.

Maak er bij het beschrijven van de geur geen epistel ervan. Wat is overheersend en wat ruik je echt, daar gaat het om.

Nog een tip. Aangezien je neus snel aan geuren went, kun je het beste na het ruiken, de geur even laten vervagen. Met andere woorden je ruikt even niet. Ruik even kort aan een doek of mouw, zodat je een andere geur in je neus krijgt. Daarna natuurlijk weer even boven het glas en je zult zien dat je dan weer de geur te pakken krijgt.

Smaak

wijn proeven aroma diagramZoals eerder aangegeven, proef je eigenlijk met je neus. Met de mond kun je goed de basissmaken herkennen. Door tijdens het proeven zuurstof naar binnen te laten, worden je smaakreceptoren geactiveerd. Tijdens het proeven, probeer je een zo goed mogelijk beeld te vormen van de wijn. Wat doet de wijn zoal in je mond. Hoe lang blijf je hem proeven (afdronk)? Zit er een zoetje in (proef je in de eerste paar seconden en met het puntje van je tong)? Is de wijn intens? Is hij rond of juist kracthig? Ook hier is het handig om het wijn-aroma-diagram te gebruiken en is het niet erg als je bepaalde smaken niet goed proeft. Gewoon oefenen en vooral doorgaan.

Wat verder belangrijk is, is de vraag of de smaken in evenwicht zijn. Is er voldoende zuur, zoet en bitter, zodat de wijn in balans is?

Conclusie van het wijnproeven

Wat vinden we van de wijn als we alles in ogenschouw nemen? Is hij lekker, is hij mooi in balans en wat voor cijfer geven we er aan? Om een wijn goed te kunnen beoordelen, moet je weten waar je voorkeur ligt. Van welke wijn houd jij? Zodra je dat weet, kun je veel beter vergelijken en je zult zien dat je beoordelingen veel beter in balans zijn en dat je zelf wijn kan beoordelen ook als het niet je favoriete wijn is. IK zeg natuurlijk niet dat je zelfs wijnen kunt beoordelen die je vies vindt. Wijnen die je vies vindt, zul je namelijk gewoon NIET moeten drinken. Wijn drinken doe je immers omdat het leuk en lekker is en dat doe je dus zeker niet met vieze wijn.

Gerelateerde berichten:

Start Wijnproeven voor beginners  
Deel 1  Wijnproeven voor beginners 
Deel 2 Wijnproeven voor beginners 
Deel 3 Wijnproeven voor beginners 
Deel 4 Wijnproeven voor beginners
Deel 5 Wijnproeven voor beginners 
Deel 6 Wijnproeven voor beginners
Deel 7 Wijnproeven voor beginners

3 Reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.