1500 jaar oude wijnpers ontdekt in Israël

oude wijnpers israelEen oude christelijke wijnpers van 1500 jaar oud is in Israël gevonden. De wijnpers werd ontdekt tijdens opgravingen bij Hamei Yo’av, een spa. De wijnpers, van 100 vierkante meter, werd gevonden toen men de resten van een Byzantijnse nederzetting ontdekte.

Wijnpers

De 100 vierkante meter grote wijnpers bestond uit een grote vloer met daarin 6 compartimenten. Deze compartimenten werden gebruikt voor de fermentatie van de druiven. De vloer helt richting het westen, waardoor het sap van de druiven in westelijke richting wegstroomde om vervolgens in een afwikkelingsvat terecht te komen, waar het afval eruit werd gefilterd. Hierna stroomde het sap door twee pijpen naar andere vaten, waarin het sap verzameld werd.

In het midden van de vloer werd ook nog een gat voor een grote schroef gevonden en men gaat er van uit dat van het afval uit de compartimenten azijn werd gemaakt.

De wijnpers is naar men vermoedt het eigendom geweest van de eerste Christenen. Die vermoedens komen voort uit het feit dat bij de wijnpers een lantaarn is gevonden, die gedecoreerd was met vijf kruizen en de vorm had van een kleine kerk. De lantaarn heeft aan een kant een ovale opening waar een olielamp in kan plaatsen. De kruisen zijn gemaakt in de “muren” van de kerkachtige lantaarn, waardoor de kruisen op de muur worden geprojecteerd als de lantaarn aan is.

Het oude Ashkelon

Sa’ar Ganor,  archeoloog van het Israel Antiquities Authority wees erop dat deze gevonden wijnpers, evenals drie soortgelijken wijnpersen die eerder zijn gevonden, gelegen zijn langs de oude weg van Beth Guvrin naar het oude Ashkelon  een belangrijke havenplaats van waaruit handel werd gedreven met Europa en Noord-Afrika.

De stad Ashkelon komt ook terug in de bijbel en was menigmaal het toneel van verschillende veldslagen. Ashkelon is in handen geweest van de Filistijnen,  door koning Ramses II veroverd, door de Babyloniërs  onder Nebukadnezar verwoest, door de Romeinen (tijdens hun bezetting) weer in ere hersteld als belangrijke havenplaats en ook is de stad nog in handen geweest van de Europeanen, tot het in 1247 van de aardbodem geveegd werd. Na geruime tijd werd de stad, nu Al-Majdal geheten, herbouwd door de Arabische inwoners van de streek en is in het in 1948 ingenomen door Israëlische troepen.

Bron: Israel Antiquities Authority

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.