Van de Wijnpers: Rondreizende wijnproeverij, De Wijnparade, start in Hoofddorp

Wijnproeverij Twaalf gespecialiseerde wijnimporteurs hebben zich onlangs verenigd in De Wijnparade. Deze rondreizende proeverij zal iedere maand op een andere lokatie in het land te vinden zijn, met de aftrap in Schouwburg de Meerse in Hoofddorp op zondag 16 september.

 

De Wijnparade

De WijnParade onderscheidt zich duidelijk van vele andere wijninitiatieven, omdat het hier écht om wijn gaat! De deelnemende importeurs  laten bezoekers in een proeverij kennismaken met 50 wijnen van kleine ambachtelijke wijnboeren uit Italië, Frankrijk, Oostenrijk, Spanje, Duitsland, Portugal en Hongarije. Veel van de wijnen zijn bovendien gemaakt van autochtone en veelal onbekende – soms bijna uitgestorven – druivenrassen. En iedere wijn en wijnmaker heeft een uniek verhaal. Bij elke importeur staat de kwaliteit boven alles. Dit betekent lage opbrengsten en respect voor de natuur. Door de goede relatie met de wijnboeren zijn ze in staat de hoogste kwaliteit tegen een eerlijke prijs te garanderen. Dat deze eerlijke prijs een andere is dan men gewend is in de supermarkt spreekt voor zich. Maar besef wel dat alleen de beste druiven worden gebruikt en altijd met de hand worden geplukt, dat er niet of nauwelijks gebruik wordt gemaakt van bestrijdingsmiddelen en dat niet altijd alle jaargangen worden gebotteld als de kwaliteit niet voldoende is.

Het ontstaan van de Wijnparade

In Nederland wordt steeds vaker wijn gedronken. Veel van die wijnen worden gekocht bij de supermarkt of slijterij, waar het aanbod de afgelopen jaren geëxplodeerd is. Wat men echter vaak niet beseft, is dat het leeuwendeel van deze wijn door grote industriële bedrijven , met een jaarproductie van miljoenen flessen, worden geproduceerd. Die wijnen worden om commerciële redenen doorgaans met synthetische gistcellen qua smaak gemanipuleerd, waardoor ze meer en meer op elkaar gaan lijken. De keuze beperkt zich bovendien tot de grote internationale druiven als Merlot, Cabernet Sauvignon en Chardonnay. Er is echter zoveel meer!

Italië bijvoorbeeld heeft alleen al meer dan 300 verschillende druifrassen bestaan? Authentieke wijnen  die het meest interessant zijn  vinden hun weg niet naar de grote supermarkten en slijterijen. Wijnboeren die ambachtelijk en biologisch hun wijn maken zijn vaak zo klein dat ze alleen lokaal hun wijn afzetten en zelden exporteren. Velen hebben niet eens een website en zijn alleen bereikbaar voor bekenden. En toch zijn er wijnimporteurs die de moeite juist wel nemen om deze producenten te ontdekken en hun wijnen naar Nederland brengen. Deze gespecialiseerde wijnimporteurs kennen de wijnmakers persoonlijk, meestal omdat ze een binding met de streek hebben. Ze komen al jaren in de streek en kennen de wijnen tot in detail.

Praktische info Wijnparade

Bent u als wijnliefhebber toe aan iets bijzonders en wilt u weten welke prachtige wijnen voor de grote commercie onbereikbaar zijn? Kom dan naar De Wijnparade op zondag 16 september in Schouwburg De Meerse. Voor € 5,00 entree kunt u tussen 15.00 en 18.00 uur genieten van een breed aanbod aan kwaliteitswijnen. Bent u enthousiast geraakt over de geproefde wijnen? U kunt ter plekke gebruik maken van interessante aanbiedingen en na een snelle pintransactie de wijnen direct mee naar huis nemen. Het entreegeld wordt in dat geval verrekend.

De Wijnparade trekt door het hele land en zal de volgende plaatsen aandoen:

Zondag 21 oktober 2012 – Arnhem

Zondag 18 november 2012 – Maastricht

Zondag 20 januari 2013 – Delft

Zondag 17 februari 2013 – Almere

Zondag 17 maart 2013 – Groningen

Zondag 21 april 2013 – Breda

Zondag 19 mei 2013 – Goes

Wil je meer weten over De Wijnparade of je aanmelden voor één van de wijnproeverijen? Kijk dan op onze website www.wijnparade.nl en volg ons op Twitter (@wijnparade) en Facebook (wijnparade).

2 Reacties
  1. Inmiddels zijn de locaties van de eerst volgende edities bekend: Op 21 oktober staat De Wijnparade in Schouwburg Musis Sacrum in Arnhem en op 18 november in Koetshuis de Haar in Haarzuilens.

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.