Opmerkelijke wijnoogst Zuid-Amerika

wijnoogst 2013 zuid-amerikaHet overgrote deel van de Argentijnse wijngaarden kent een wijnoogst van uitstekende kwaliteit, terwijl Chili één van de vreemdste wijnoogsten van de afgelopen jaren heeft meegemaakt. De wijnoogst in Zuid-Amerika is dit jaar opmerkelijk. Dat blijkt uit het Wijnoogst Rapport van Zuid-Amerika van The Drinks Business.

Wijnoogst Argentinië

Heel Argentinië kende een bloei- en oogstperiode zonder al te veel klimatologische haperingen. Het voorjaar was mild en de zomer was koel. In de Mendoza-regio, waar de zon gemiddeld 300 dagen per jaar schijnt, kan het in deze periodes nog wel eens flink hagelen en hard waaien en ook vorst is in de perioden niet vreemd, maar nu de oogstperiode het einde nadert, vieren de Argentijnse wijnmakers één van hun beste oogsten ooit (en zonder al te veel klimatologische onregelmatigheden).

Hoewel de oogst goed is, hebben de wijnmakers te maken met een andere problemen: de politieke en economische problemen in het land. Er is hoge inflatie, volgens het AFIP (Federal Administration of Public Revenu) krijgen ze nog zo’n 20 miljoen dollar van de wijnindustrie, de koers van de Argentijnse munt staat onder druk en het lijkt of de internationale vraag naar Malbec aan het vertragen is.

René van Heusden schreef begin mei dat de Argentijnse oogst in 2013 rond de 2,66 miljoen ton druiven uit zou komen. Iets minder dan dat men in januari (2,83 miljoen ton) verwachtte, maar nog altijd bijna een vijfde meer dan in 2012.

Wijnoogst Andes

In de Andes is de politieke situatie (momenteel) minder ingewikkeld, maar heeft het klimaat zo zijn eigen uitdagingen. De weersomstandigheden waren onregelmatig. Over het algemeen was het koeler wat er toe heeft geleid dat het langer duurde voordat de druiven rijp waren en de oogst later was.

De centrale regio’s in de Andes kenden een zeer koud voorjaar met regen. Botrytis vormde hier een bedreiging voor slecht beheerde wijngaarde. In gebieden als Colchagua, Cachapoal, Maule en Maipo warmde het op tot (bijna) de normale, gemiddelde temperaturen waardoor de wijnoogst (over het algemeen) goed genoemd kan worden. Maar in de kustgebieden, zoals Casablanca, was het een iets ander verhaal. De abnormaal koude zomer zorgde er voor dat de oogst in het najaar met bijna een maand moest worden uitgesteld. Zo laat was er bijna nog nooit geoogst.

In het Noorden en het Zuiden van de Andes kende men niet al te veel problemen, hoewel de droogte in het Noorden wel een zorg zijn voor volgend jaar en men hoopt dan ook op een goed sneeuwseizoen in de Andes.

Wijnoogst Uruguay

In Uruguay werd er juist eerder geoogst dan normaal. De wijnoogst was dit jaar gemiddeld 10 dagen eerder. Maar de wijnoogst is wel kleiner dan de wijnoogst van 2012. Door de vroegere oogst hadden de meesten geen last van de ongebruikelijke regenbuien in februari. Hier hadden de later rijpende druivenrassen (als bijvoorbeeld de cabernet sauvignon) nu alleen last van.

Zuid-Amerikaans wijnjaar 2013

Volgens het rapport is het Zuid-Amerikaanse wijnjaar een wijnjaar om in de gaten te houden. Sommige wijnen zullen een atypische smaak hebben en andere wijnen zullen een geweldige kwaliteit hebben.

Bron: The drinks Business

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.