Wijnfilmpje: De Wijnoogst; wanneer oogst je?

WijnoogstDe wijnoogst is in volle gang. Er is en wordt volop geoogst in de wijnwereld.  En de oogst is belangrijk voor de kwaliteit van de wijn. Het tijdstip van de oogst, hoe groot is de oogst, hoe rijp zijn de druiven; het is allemaal belangrijk voor de kwaliteit van de wijn.

Maar hoe weet je nu wanneer de wijnoogst moet plaatsvinden?

Het tijdstip waarop geoogst moet worden, wordt bepaald door een aantal verschillende factoren. Allereerst hangt het tijdstip van oogsten af van het druivenras. Elke ras heeft zo zijn eigen tijd nodig om te rijpen. Druiven met een dikkere schil doen er langer over om te rijpen dan druiven met een dunner schil. Het weer speelt daar natuurlijk ook een belangrijke rol bij. Te warm, te koud, te nat, te zonnig; het heeft allemaal effect op het rijpingsproces van de druif.

Ook het suikergehalte in de druif speelt een rol bij het bepalen van het oogsttijdstip. De hoeveelheid suiker in de druif neemt toe naarmate de druif meer rijpt. Overigens hangt het suikergehalte ook af van het druivenras.

Naast het suikergehalte is ook het zuurgehalte van de druif belangrijk voor het tijdstip van oogsten. Een druif bestaat vooral uit appelzuur en wijnsteenzuur. Hoe rijper de druif, hoe minder zuur de druif smaakt. Het zuurgehalte neemt dus af naarmate de druif rijper wordt. Vooral het appelzuur neemt af, wordt afgebroken. Ook het zuurgehalte is gebonden aan het druivenras.

Als laatste speelt ook de rijpheid van de schil een rol. In de schil van de druif bevinden zich de kleurstoffen, tannines en geurstoffen en daarmee dus ook bepalend voor de kwaliteit van de wijn.

In het onderstaande filmpje legt Tom van der Linden van de University of Minnesota uit hoe je kunt weten wanneer je druiven rijp zijn en wanneer je ze dus moet plukken. Interessant om te zien en je kennis over druiven mee op te schroeven J.

De Wijnoogst; wanneer moet je druiven oogsten?

Gerelateerde wijnfilmpjes

Wijn & Chemie
Wijnfilm: Een jaar in de Bourgogne
De geschiedenis van wijn in Amerika
Geschiedenis van wijn: Grote uitdagingen in de 19e eeuw

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.