Wijnoogst valt wereldwijd tegen

Wereldwijde wijnoogst valt tegenWereldwijd valt de wijnoogst  tegen. Voor 2012 wordt verwacht dat de wijnoogst de 256.1 miljoen hectoliter niet zal overstijgen. Dit betekent een terugval  van 6% ten opzichte van vorig jaar. De productieafname komt op hetzelfde moment als een toename in vraag naar wijn en leidt hierdoor, samen met stijgende productiekosten, tot een substantiële prijsstijging op de wereldmarkt. De terugval in de productie is primair te voelen in de EU. Verwacht wordt dat in Italië de wijnproductie met 5.2 % zal dalen, met 8.6 % in Spanje en de wijnproductie tot 13.5 % in Frankrijk naar beneden zal duiken. Dit betekent, dat als we deze schattingen uit zien komen, de wereldwijde wijnproductie 16.4 miljoen hectoliter lager zal uitvallen dan in 2011. (Bron: La Journée Vinicole)

Italiaanse wijnoogst 2012

Voor de wijnoogst 2012 wordt er in Italië op gerekend dat er wederom een kleinere wijnoogst zal zijn. Een vroege hittegolf met warme lucht vanuit de Sahara heeft gezorgd voor ernstige droogte in Italië, waar alle Italiaanse landbouw veel last van heeft gehad. Naast hitte en droogte heeft hagel (plaatselijk) ook voor heel veel schade gezorgd. Vooral in de omgeving van Asti in de Piemonte heeft de hagel veel schade aangericht. Opnieuw een kleinere oogst in Italië is geen goed nieuws. De wijnoogst was in 2011 al 15% minder dan de opbrengst van 2012 en in 2012 zal het dus weer lager liggen. De kwantiteit is dan misschien minder, maar verwacht wordt dat de kwaliteit erg hoog zal zijn en dat er goede wijnen uit de wijnoogst van 2012 zullen worden verkregen.

Spaanse Wijnoogst 2012

De verwachtingen met betrekking tot de Spaanse wijnoogst zijn niet zo heel anders dan de hierboven beschreven verwachtingen van de wijnoogst in Italië. Ook in Spanje verwacht men een lagere opbrengst bij de wijnoogst. Een winter met weinig regen en late vorst, gevolgd door droogte, zorgt er voor dat men in Spanje een opbrengst verwacht die 15 tot 20% lager uit zal vallen dan in 2011. De lagere opbrengst zal per regio verschillen. In de Navarra verwacht men een opbrengst die (slechts) 5 procent minder zal zijn, terwijl met in de Ribera del Duero verwacht dat het 15% minder zal zijn. Ook hier verwacht men veel van de wijnen. Minder opbrengst, maar betere wijnen. Ook duurder trouwens, want de prijzen van Spaanse wijnen zal al flink gestegen.

Franse Wijnoogst 2012

Eind augustus werd de Franse wijnoogst 2012 geschat op 42,5 miljoen hectoliter, maar nieuwe cijfers van begin oktober geven aan dat het waarschijnlijk niet boven de 40,6 miljoen hectoliter zal komen. De opbrengst van 2012 ligt dus behoorlijk onder de opbrengst van 2011. In 2011 was de opbrengst nog 5i miljoen hectoliter. Ook Frankrijk had te maken met weersomstandigheden die slecht waren. Nachtvorst, veel regen in de periode van april tot en met juni en plaatselijk enorme hagelbuien én in augustus nog even een hittegolfje  Dit alles leidt er toe dat de wijnoogst 2012 zo’n 15 tot 20% lager zal uitvallen dan in 2011.

Minder, maar betere wijn

Kortom, uit het bovenstaande blijkt dat de drie grootste wijnlanden in Europa alle drie een mindere wijnoogst hebben. Minder, maar de kwaliteit van de wijnen zal goed zijn én dat is dan natuurlijk wel weer een mooi vooruitzicht!

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.