Wijnoogst Bourgogne in gevaar door hagel

Hagel Bourgogne juni 2014Afgelopen weekend heeft een zware hagelstorm een deel van de oogst van wijnboeren in de Franse Bourgogne verwoest. Dat berichtte zondag de Franse media.

Volgens de eerste berichten is 40 tot 80 procent van de wijnoogst in de oostelijke regio Côte de Beaune kapot. Daar worden onder meer de prestigieuze Santenay-, Meursault-, Volnay-, Pommard- en Beaune-wijnen gemaakt. ,,Een echte catastrofe”, liet woordvoerder Jean-Louis Moissenet van de Pommard-wijnboeren weten op de Franse radio.
Ook in de twee voorgaande zomers werd de regio al zwaar getroffen door hagel. In het gebied moesten zaterdag ook festivals en andere evenementen tijdelijk worden stilgelegd. Ook in het zuidwesten van Frankrijk was het slecht weer.

Bourgogne, de wijnstreek

De Bourgogne is wereldberoemd om haar rode en witte wijnen. Vooral de rode pinot noirs en witte chardonays zijn befaamd. De Bourgogne bestaat uit een aantal departementen als Yonne (Chablis), Côte-d’Or (Côtes de Nuits en Côte de Beaune), Saône-et-Loire (Chalonnais en Mâconnais), Nièvre en een gedeelte van de Beaujolais.

Frankrijk Wijn Bourgogne cijfers 2011De wijnbouw in de Bourgogne gaat eeuwen terug. Toen de Romeinen in 51 v. Chr. Gallië veroverden, troffen ze daar al Kelten aan die toen waarschijnlijk al wijn produceerden in het gebied wat wij nu de Bourgogne noemen. Echt bewijs is daar niet voor, maar wel is er een grafsteen gevonden uit de 2eeuw na Chr. waarop een Keltische god staat afgebeeld met een wijnrank in zijn rechterhand. Op andere grafstenen die gevonden zijn, staan weer druiventrossen. Maar echt bewijs is er niet. Het eerste echte bewijs van wijnbouw in deze streek komt uit een toespraak voor keizer Constantijn de Grote ter ere van een bezoek aan Autun. In deze toespraak wordt het beeld geschetst van verlaten wijngaarden waar de wortels van oude wijnstokken zo in elkaar verstrengeld zijn dat er gat meer in de grond te graven. Toch zijn er volop bewijzen te vinden dat in de Bourgogne al vanaf het begin van de 4e eeuw werd volop commerciële wijnbouw werd bedreven en dat is eigenlijk niet meer veranderd.

De wijnstreek de Bourgogne kent een eeuwenlange wijntraditie en is bekend om de rode en witte wijnen die er worden geproduceerd, van vooral de druivensoorten pinot noir (rood) en chardonnay (wit). In totaal is er meer dan 29.000 hectare aan wijngaarden en produceert het wijngebied zo’n 1,4 miljoen hectoliter (2003) aan wijn. Daarvan is het overgrote deel wit, zo’n 67 procent. 32 procent is rood en rosé de mousserende wijn, Cremant de Bourgogne, beslaat 8 procent van de totale productie.

Wit

  • Chardonnay
  • Aligoté
  • Pinot Blanc
  • Melon de Bourgogne

Blauw

Bourgogne

 

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.