Vooruitzichten Nieuw-Zeelandse wijnoogst 2013 uitstekend

Vooruitzichten Nieuw-Zeelandse wijnoogst 2013 uitstekend - wijngaarden

De Nieuw-Zeelandse druivenoogst is momenteel in volle gang. De druivenoogst is eind februari gestart in de noordelijke regio’s, verspreid zich dan verder uit over het land om vervolgens begin mei klaar te zijn.

Vooruitzichten wijnoogst 2013, mede door mooie weer, goed

En zoals het er nu naar uit ziet, zijn de vooruitzichten goed. Mede door het prachtige zomerweer (de seizoenen in Nieuw-Zeeland  lopen immers tegenovergesteld aan de seizoen in Nederland)  lijkt wijnjaar 2013 voor Nieuw-Zeeland uitstekend te gaan worden.

“De warme, droge zomer van 2013 is perfect voor het groeien en rijpen van druiven. Wanneer de herfst intrekt met warme dagen en ietwat koelere nachten, kan er uitgekeken worden naar een uitstekende wijnoogst 2013 in alle streken”, aldus Philip Gregan, CEO van de Nieuw-Zeelandse wijnbouwersvereniging.

“Als de druiven die tot nu toe zijn geoogst een indicatie zijn voor de wijnoogst 2013, dan wordt het een zeer memorabele oogst”, aldus Philip Gregan.

Vooruitzichten Nieuw-Zeelandse wijnoogst 2013 uitstekend wijngaarden 2Wijnbouw in Nieuw-Zeeland

Evenals buurland Australië, is Nieuw-Zeeland een jong wijnland, maar wel een wijnland dat in korte tijd is uitgegroeid tot een wijnland van wereldformaat. Nieuw-Zeeland staat vooral bekend om de witte wijn. Zo wordt de Nieuw-Zeelandse Sauvignon blanc wereldwijd geroemd en erkend en winnen de wijnen internationale prijzen, maar ook Nieuw-Zeelandse wijnen van de Chardonnay, Pinot noir, Riesling, Cabernet Sauvignon en Merlot hebben een goede naam opgebouwd.

Nieuw-Zeeland kent een grote verscheidenheid aan landschappen – van hagelwitte stranden tot besneeuwde bergtoppen – en een grotendeels gematigd zeeklimaat (warme dagen, koele nachten en in de meeste gebieden genoeg regen). Door de verscheidenheid in klimaat , landschap en bodem ontwikkelen druiven in de verschillende wijngebieden verspreid over het Noorder- en Zuidereiland verschillende aroma’s, maar ontstaat er ook verschil in het tijdstip van rijpen en oogsten.

De meest voorkomende druivenrassen zijn sauvignon blanc (meer dan 30%), chardonnay en blauwe pinot noir (beiden bijna 20%). Ook vind je er bijvoorbeeld de riesling, sémillon, cabernet sauvignon, merlot en de syrah.

Aan (veel) strenge regelgeving mbt wijn doen ze niet in Nieuw-Zeeland. Er is een beperkt aantal regels waar men zich moet houden, maar verder is men vrij. Dit geeft wijnmakers dan ook de vrijheid om te experimenteren, wat ze dan ook doen.

Bron: Persbericht New Zealand Wine (PitchPR)

Over New Zealand Wine

New Zealand Winegrowers Association (NZW) is de nationale organisatie voor druiven uit Nieuw-Zeeland en de wijnsector. Het is een beroepsorganisatie gefinancierd door leden. De organisatie heeft op dit moment ongeveer 1000 telers leden en 700 wijnmakerij leden. NZW voert een breed scala aan taken uit ten behoeve van de druif en de wijn-sector inclusief juridische ondersteuning op regionaal, lokaal en internationaal niveau, het verstrekken van een wereldwijd marketing platform voor Nieuw-Zeelandse wijn en het organiseren van sectorbrede evenementen zoals de Bragato Conferentie en Awards en de Air New Zealand Wine Awards.

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.