Wijnoogst 2012 Oostenrijk – Kleiner, maar meer kwaliteit

Wijnoogst 2012 Oostenrijk - wijngaardenDat de wijnoogsten dit jaar niet enorm groot zijn, is bekend. Wereldwijd zijn de opbrengsten van de wijnoogsten beduidend minder dan voorgaande jaren. Zo ook in Oostenrijk.

Wijnoogst 2012 Oostenrijk

De Oostenrijkse wijnoogst is dit jaar beduidend minder, maar de verwachting is dat de wijnoogst 2012 uitstekende kwaliteitswijnen gaat opleveren. Ook de opbrengst van de oogst van (vlaggenschip) Gruner Veltliner is beduidend minder.

Volgens de Austria Wine Marketing Board (AWMB) zal van de wijnoogst 2012 slechts 2,15 miljoen hectoliter wijn geproduceerd kunnen. Dit is ruim onder de gemiddelde wijnproductie van Oostenrijk. De grootste oorzaak van de lagere wijnoogst is de late vorstperiode in mei (2012). De vorst veroorzaakte grote schade in gebieden als Pulkautal (Weinviertel) gebied, evenals in delen van de gebieden Kamptal enKremstal. Ongeveer 6000 hectare werden door deze late vorst getroffen. De knoppen bevroren en dat leidde tot veel schade. Bij 2000 hectare bleef de schade beperkt, maar de oogst van 4000 hectare ging volledig verloren door het bevriezen van de knoppen.

En met name de oogst van Gruner Veltliner levert hier beduidend minder door op.

Eind mei werd Oostenrijks grootste Grüner Veltliner  regio Niederosterreich getroffen door vorst en dit heeft ervoor gezorgd dat de oogstopbrengst die bij een normale oogst een productie van 1.6 miljoen hectoliter wijn geeft, de oogst van de Grüner Veltliner in 2012 slechts 1.1 miljoen hectoliter wijn zal geven.

De totale oogst van 2012 leverde sowieso minder dan gemiddeld op. In totaal leverde de oogst van 2012 2,1 miljoen hectoliter wijn, 400.000 minder dan het Oostenrijkse gemiddelde over 5 jaar.

“De totale opbrengst van de Oostenrijkse wijnoogst 2012 is aanzienlijk lager dan het gemiddelde, maar het is beter dan men had verwacht.”, aldus het AWMB.

Minder, maar beter

Het mooie, droge weer aan het einde van het (groei)seizoen zorgt er echter wel voor dat de kwaliteit van de Oostenrijkse rode en witte wijn hoger en beter zal zijn.

Voor de derde keer in vier jaar – 2012, 2011 en 2009 – zijn de opbrengsten  in alle rode wijn gebieden, en de verschillende rode druiven, van uitstekende kwaliteit, aldus het AWMB. De rode wijnen die gemaakt zijn van de wijnoogst 2012 zullen compacter en krachtiger zijn, maar er zal geen twijfel over het jaar waaruit ze komen.

Ook bij de witte druivenrassen is de kwaliteit goed. Hoewel het aan het einde van de winter even leek dat de kwaliteit van sommige rieslings nog te wensen overliet, is dat ook goed gekomen. En de kwaliteit van de Gruner Veltliner is zeer goed tot uitstekend te noemen.

 

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.