Wijnoogst 2012 slecht in Noord-Brabant

wijnoogst 2012De afgelopen weken is het de slechte wijnoogst 2012 wat de klok slaat. Minder druiven, minder wijn, maar wel de belofte dat de kwaliteit heel erg goed is en er goede wijnen van gaan komen. Bleek pas geleden dat in Zeeland de slechte wijnoogst wel meeviel, want zowel Wijngaard “t Vierendeel en Wijngaard de Kleine Schorre hebben dit jaar niet te klagen over hun oogst. In Noord-Brabant was het flink schrikken voor de wijnboeren.

Brabantse wijnoogst 2012

Nu de wijn in het vat zit, wordt het voor de Brabantse wijnboeren duidelijk hoe de zaken er voor staan en dat, is voor veel wijnboeren schrikken.

“We hebben veel minder bloesem gehad, door de extreme kou”, vertelt wijnboer Ron Langeveld van wijngaard Dassemus uit Chaam tegen Omroep Brabant. “En daardoor hebben we de helft minder opbrengst dan normaal. Dit gebeurt misschien eens in de tien jaar, maar voor veel wijnboeren komt dit toch hard aan.”

Het blijkt dus een rampjaar te zijn voor de Brabantse wijnboeren. Deze wijnboeren houden weinig over omdat de helft van de wijnoogst 2012 is mislukt.

Rampjaar voor Brabantse wijnboeren

http://www.youtube.com/watch?v=nGkoKGfyuGU=player_embedded

Wijnbouw in Brabant

wijnoogst 2012 brabantse wijnbouwers

Brabant telt zo’n honderd wijnboeren, zowel grote (commerciële) als hobby-wijnboeren. Veel van deze wijnboeren zijn verenigd in De Brabantse Wijnbouwers (opgericht in 2006), een gilde van wijnbouwers in Brabant. Het gilde is opgericht omdat er weinig kennis en praktijkervaring was en men de krachten hierom wilde bundelen. Twee weten meer dan één. Tot gilde behoren nu zo’n 189 wijnbouwers (40 Belgische, 105 Brabantse en 44 overige Nederlandse), die gezamenlijk 122 verschillende druivenrassen verbouwen. Samen hebben deze wijnbouwers 104.500 stokken aangeplant op zo’n 32 hectare grond, wat bij een normale oogst zo’n 200.000 flessen oplevert.

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.