Zwitserland

Zwitserland

Lange tijd is Zwitserland een grote onbekende geweest. Bijna alle Zwitserse wijn werd namelijk in eigen land geconsumeerd. Geleidelijk aan is daar enige verandering in gekomen. Dat is een goede zaak, want de betere Zwitserse wijnen beschikken over een buitengewoon origineel karakter. Weliswaar is de meest aangeplante druif de Chasselas (fendant), die zelden opwindende wijnen oplevert, maar daarnaast zijn er ook enkele uiterst zeldzame rassen te vinden die Zwitserland tot een ware schatkamer maken.

Wijnbouw is eigenlijk verrassend wijd verbreid in Zwitserland gelet op de omstandigheid dat een groot deel van het land uit hooggebergte bestaat. Het zwaartepunt is te vinden in la Suisse Romande, het Frans sprekende deel van het land met kantons als Neuchâtel, Vaud , Genève en Valais (Wallis).

Valais, met wijngaarden op de hellingen van het Rhônedal, is met een aandeel van ongeveer 40% in de productie verreweg het belangrijkste en meest interessante Zwitserse wijnkanton. De witte Fendant wordt er gemaakt van chasselas, terwijl rood vooral gebaseerd is op pinot noir. De naam Dole staat voor een assemblage van pinot en gamay. Naast deze gangbare druiven heeft Valais enkele ware specialiteiten in huis in de vorm van druivenrassen waarvan soms maar enkele hectaren zijn aangeplant: amigne, petite arvine, cornalin, ermitage, heida, humagne…

Voor zo ver Zwitserse wijn het eigen land verlaat, is die meestal afkomstige uit het Franstalige landsdeel, dat nu eenmaal het grootste aandeel heeft binnen de productie. Dit neemt echter niet weg dat ook Duitstalig Zwitserland de nodige wijn produceert en met name tekent voor enkele bijzondere Pinot Noirs. Het Italiaanstalige kanton Ticino (Tessin) op zijn beurt heeft een naam hoog te houden als het gaat om Merlot.