Uruguay

Uruguay

Behalve de twee grootmachten Chili en Argentinië heeft Zuid Amerika nog een derde land dat op vrij grote schaal wijn produceert en exporteert. Het is Uruguay, een voor Zuid-Amerikaanse begrippen klein land. Hoewel wijngaarden verspreid zijn over het hele land, liggen de meeste ervan in het zuidwesten, met als toonaangevende districten o.a. Colonia en Carmelo. Hoe noordelijker, des te warmer het wordt. Gelet op de ruime hoeveelheid neerslag levert dat het nodige gevaar op voor schimmelziekten. Positief is wel dat irrigatie niet nodig is. Net als Argentinië heeft Uruguay sinds de jaren ’80 een kwalitatieve inhaalslag gemaakt. Hybriden maakten plaats voor edele druiven.

In Uruguay staat een hele reeks aan bekende blauwe en witte druivenrassen aangeplant, maar het land profileert zich vooral met rode wijnen op basis van tannat. Dit van origine Zuidwest-Franse ras – het is de druif van Madiran – vervult er min of meer dezelfde rol als de malbec bij de buren in Argentinië: het is de ‘nationale’ druif. Deze duif werd eind 19e eeuw geïntroduceerd door immigranten uit Baskenland. Er staat nu meer van aangeplant in Uruguay dan in Frankrijk. Anders dan in de Sud-Ouest smaken wijnen van tannat in Uruguay in de regel minder tannineus.