Kroatië

Kroatië

Kroatië of Hrvatska is een vrij grote wijnproducent Niettemin zijn de Kroatische wijnen in het buitenland relatief onbekend. Toetreding tot de Europese Unie kan hier wellicht verandering in gaan brengen.

Kroatië is onderverdeeld over twee duidelijk van elkaar gescheiden zones: Kontinentalna Hrvatska en Primorska Hrvatska. De eerste ligt in het noorden en noordoosten van het land, tussen de rivieren Drava en Sava. De wijngaarden strekken zich hier uit van de grens met Slovenië tot aan die met Servië en produceren hoofdzakelijk witte wijn van druiven als laski rizling (welschriesling), ook wel bekend als graševina.

De tweede zone is te vinden in het zuiden en omvat zowel Istrië, de Dalmatische kust als de eilanden voor die kust. Hier ligt de nadruk juist op rode wijnen. Istrië is o.a. bekend om Teran, een wijn gemaakt van de Friulaanse druif refosco. Verder naar het zuiden duikt de inheemse plavac mali op, een druif die een nauwe verwantschap met de Californische zinfandel bijkt te hebben. Krachtige, alcoholrijke wijnen die hiervan gemaakt worden zijn Postup en Dingac.