Israël

Israël

Israël is slechts een bescheiden speler op het mondiale wijntoneel, maar wel een met de nodige historie. In de Bijbel wemelt het van de verwijzingen naar wijn, een overtuigend bewijs dat Israël een zeer oude wijntraditie kent. De moderne wijnbouw in het land dateert echter pas van het eind van de 19e eeuw. Interessant genoeg kwam de aanzet daartoe door een genereuze donatie van baron Edmond de Rothschild, de zoon van James de Rothschild die in 1868 Château Lafite had gekocht. Gelet op het warme klimaat koos men voor druivenrassen uit het Franse Zuiden.

Lange tijd was de productie gericht op kosjere wijnen, geproduceerd volgens religieuze voorschriften. Deze wijnen kwamen weliswaar uit het Heilige Land, maar waren smaaktechnisch volstrekt oninteressant. Pas sinds een paar decennia wordt er ook serieuze wijn geproduceerd. Een andere impuls hiertoe is gekomen door opkomst van een seculiere middenklasse.
Dankzij de bezetting van de Golan hoogvlakte in 1967 kreeg Israël er een relatief koel gebied bij met zeer gunstige condities voor het produceren van eersteklas wijnen. Galilea, ook vrij hoog gelegen, leent zich eveneens goed voor kwaliteitswijnen. De meest gangbare druivenrassen daarvoor zijn cabernet sauvignon, merlot, sauvignon, riesling en chardonnay. Vandaag de dag zijn er in Israël wijngaarden te vinden in vrijwel alle delen van het land, tot in de Negev woestijn aan toe.