Griekenland

Griekenland

Griekenland geldt zo’n beetje als de bakermat van de Europese wijnbouw. Van hier uit hebben de druif en de kunst van het wijnmaken zich geleidelijk aan verspreid langs de kusten van de Middellandse Zee. Naar Oenotria, het huidige Italië bijvoorbeeld. En naar Massilia, nu: Marseille, in Zuid Frankrijk.

Toch had Griekenland tot voor kort geen al te grote faam als wijnland. Veel wijnen hadden te leiden onder gebrekkig wijnmaken. Gelukkig is de Griekse wijnbouw aan zijn lang verwachte tweede jeugd begonnen. Behalve ‘typisch’ zijn de wijnen nu ook lekker!

Met uitzondering van de onherbergzame delen zijn wijngaarden verspreid over heel Griekenland te vinden. Op het vasteland, op de Peloponnesus en op de vele eilanden. Om te hoge temperaturen te vermijden zijn veel van die wijngaarden aangelegd op hellingen. Dat is geen probleem, want Griekenland is een uitgesproken bergachtig land.

De aanplant bestaat meestal uit traditionele druivenrassen die de wijnen een uitgesproken, heel eigen karakter geven. Mondiale soorten als cabernet en chardonnay hebben een vrij bescheiden aandeel. Dankzij toepassing van moderne kelderapparatuur produceert Griekenland tegenwoordig goede wijnen in alle typen. Vooral wit en rosé zijn hierdoor enorm verbeterd.
Goede rode wijnen komen onder meer uit Macedonië in het noorden. Bekende wijnen zijn hier Naoussa, gemaakt van de xynomavro, en de Frans-Griekse Côtes de Meliton van het schiereiland Chalkidiki. Ook de moderne wijnen uit Drama in Thracië zijn, ondanks die naam, heel interessant.

De bekendste wijn van de Peloponnesus is de rode Nemea van de agiorgitiko druif. Goede tweede is Patras, die qua stijl wel wat doet denken aan port.

Voor aangename en tegelijk typisch Griekse witte wijnen moet je naar de eilanden. De specialiteit van het eiland Kephalonia is de Robola, een heerlijke viswijn. Op Santorini, het eiland met een bijna zwarte vulkaanbodem, gebruikt men dan weer de assyrtiko om een heel bijzondere, minerale wijn van te maken. Samos tenslotte heeft zich helemaal toegelegd op de productie van versterkte, zoete muskaatwijnen.