Georgië

Georgië

Georgië claimt het oudste wijnland ter wereld te zijn. Ongeveer 5000 jaar voor Christus zou aan de zuidkant van de Kaukasus de grondslag gelegd zijn voor de wijnbouw zoals we die nu kennen door veredeling en geleiding van de wilde wingerd. Ook werd hier het gebruik van ondergrondse amfora’s geïntroduceerd voor de vergisting en opslag van wijnen.

Lange tijd was de wijnbouw in Georgië enkel van regionaal belang. Dat veranderde toen het land ingelijfd werd bij het Russische tsarenrijk en later de Sovjetunie. Georgië werd toen een belangrijke leverancier voor ‘betere’ wijnen aan de Russische markt. Dit bleef zo tot 2006, toen de Russen om politieke besloten tot een boycot van Georgische wijnen. Voor de Georgische wijnindustrie is dit een goede aanleiding om zich meer op het Westen te gaan oriënteren.

Medio jaren 80 telde Georgië ongeveer 120 duizend hectare wijngaarden. Door tal van redenen, waaronder een burgeroorlog, is de aanplant echter met de helft afgenomen. Het potentieel voor goede wijnen is niettemin groot. Het komt er nu enkel op aan om dat om te zetten in hoogwaardige wijnen. Ook al voor de breuk met Rusland zijn initiatieven ontwikkeld om de kwaliteit te verbeteren en om internationaal te kunnen concurreren.

Het zwaartepunt van de Georgische wijnbouw ligt in de oostelijke provincie Kachetië, die profiteert van een mild klimaat. Circa 70% van de totale productie komt hier vandaan. De wijnen worden gemaakt van louter inheemse druivenrassen en zijn in meerderheid wit. Grote troef zijn evenwel rode wijnen gemaakt van de saperavi.