China

China

China is een nieuwe ster aan het wijnfirmament. Sinds enkele tijd is het land in koortsachtig tempo bezig een eigen wijnindustrie te ontwikkelen. Hoewel de statistieken niet helemaal betrouwbaar zijn, staat wel als een paal boven water dat het Chinese wijngaardareaal jaarlijks met duizenden hectaren tegelijk uitgebreid wordt. De wijnbouw past daarmee naadloos binnen het algemene beeld van het óververhitte’ China op dit moment.

Aangezien het land geen enkele wijntraditie bezit, wordt het bij de opbouw van zijn wijnproductie geholpen door adviseurs en bedrijven uit traditionele wijnlanden als Frankrijk en Italië. Tegelijkertijd is er zoiets ontstaan als een wijncultuur, tot dusverre een volstrekt onbekend verschijnsel.

De Chinese wijnindustrie streeft een tweeledig doel na: productie voor de groeiende thuismarkt én voor de export. Een en ander gebeurt met wijnen op basis van internationaal gangbare druivenrassen, zoals cabernet sauvignon, merlot, chardonnay en riesling. Typische eigen rassen hebben de Chinezen niet.
Wijnbouwgebieden zijn zowel in de kuststreek te vinden als ver landinwaarts, richting Mongolië. Is het eerste gebied door maritieme invloed vrij warm en vochtig, het tweede is juist uitgesproken continentaal, droog en met strenge winters. Vooralsnog werken de Chinezen niet met gedetailleerde herkomstbenamingen, maar met merknamen.