Canada

Canada

Canada dankt zijn reputatie als wijnland voor alles aan de omstandigheid dat het de grootste producent in de wereld is van icewines, wijnen gemaakt van in bevroren staat geplukte druiven. Het laat zelfs Duitsland met zijn Eisweine achter zich. Minder bekend is dat Canada ook de nodige wijnen van normaal geoogste druiven produceert die bij vlagen van verrassend goede kwaliteit kunnen zijn.

Wijnbouw in Canada is per definitie cool climate viticulture, gelet op de bar koude winters die het land teisteren. Daarom werd en wordt op vrij grote schaal gewerkt met resistente, winterharde hybriden. Teelt van edele vinifera druivenrassen is slechts op enkele plaatsen mogelijk, te weten in Ontario en British Columbia. Beide gebieden hanteren de kwaliteitsaanduiding Vintners Quality Assocation, afgekort VQA.

Niagara Falls & British Columbia

Het zwaartepunt van de Canadese wijnbouw ligt in de provincie Ontario, om precies te zijn in de regio Niagara Peninsula ten zuidwesten van Toronto. De wijngaarden bevinden zich vlakbij de spectaculaire Niagara Falls, aan de oever van Lake Ontario. Die ligging komt overeen met die van de Languedoc, maar zonder de matigende invloed van het grote meer zou dat niet veel waard zijn, gelet op de instroom van koude poollucht uit het noorden. Om die reden staan er nogal wat hybriden aangeplant, kruisingen tussen ‘wilde’ Amerikaanse en ‘edele’ Europese druiven die bestand zijn tegen strenge winters. Voorbeelden hiervan zijn de blauwe baco noir en de witte vidal.

Dankzij de kou kan men hier vrijwel jaarlijks op grote schaal icewines produceren, met name van vidal en riesling. Daarnaast produceert men echter ook ‘gewone’ wijnen, die soms verrassend goed zijn. Wijnen uit Ontario zijn overwegend wit. Ze worden behalve van riesling en vidal gemaakt van chardonnay. Aardige rode komen onder meer van pinot noir en cabernet franc.
De wijngaarden van British Columbia, kortweg BC, liggen in de Okanagan Valley, in het achterland van Vancouver. Dit gebied in opkomst vertoont de nodige overeenkomsten met Washington State, aan de andere kant van de grens in de VS. Sterke troef is het droge klimaat met zijn grote hoeveelheid zonlicht. British Columbia produceert voornamelijk droge tafelwijnen.
Een derde regio in Canada waar wijn geproduceerd wordt is het Franstalige (en francofiele) Québec. De productie is hier echter van anekdotische omvang.