Brazilië

Brazilië

Na Chili, Argentinië en Uruguay is Brazilië het vierde land in Zuid-Amerika dat buiten de eigen grenzen van zich wil doen spreken met wijn. Ondanks een geschiedenis van bijna vijf eeuwen is wijnbouw er in feite een nog jonge bedrijfstak. Pas na de komst van Italiaanse immigranten in de jaren 1870 werden ‘echte’ wijngaarden aangeplant. Brazilië telt momenteel ongeveer 40 duizend hectare wijngaard, wat meer is dan in Uruguay.

Rio Grande do Sul

De wijngaarden liggen in overgrote meerderheid in de zuidelijke deelstaat Rio Grande do Sul. Dit is eigenlijk het enige deel van Brazilië dat geschikt is voor kwaliteitswijnbouw. Het klimaat is hier subtropisch, met lange zomers en korte winters. In het oog springend is de goede natuurlijke zuurgraad van de wijnen, samen met bescheiden alcoholpercentages en variatie tussen de oogstjaren.
Brazilië’s jongste wijnbouwgebied ligt ver verwijderd van deze historische bakermat. Het is de Vale do São Francisco in het noordoosten van het land, verdeeld over de staten Bahia en Pernambuco, op maar 9° zuiderbreedte. Het is daarmee een onvervalst tropisch wijngebied.

Omschakeling

Slechts een derde van de Braziliaanse wijngaarden, zo’n 12 duizend hectare, is beplant met ‘edele’ Europese rassen die onder de noemer vitis vinifera vallen. De rest is beplant met minder edele Amerikaanse rassen van het type vitis labrusca of hybriden. Net als destijds in Uruguay is in Brazilië evenwel een conversie van labrusca naar vitifera druiven op gang gekomen. Deze ontwikkeling maakt deel uit van een veel omvattender proces waarin individuele kwaliteit voorrang kreeg boven anonieme kwantiteit.
Argentinië heeft malbec, Chili carmenère en Uruguay tannat. En Brazilië? Van alles en nog wat. Bij de witte variëteiten zitten ondermeer chardonnay, sauvignon blanc, sémillon, gewürztraminer, malvasia, riesling italico, trebbiano, pinot bianco, prosecco en moscato. Het gamma bij rood is al even breed: cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot, pinot noir, syrah, gamay, tannat, carmenère, barbera, sangiovese, touriga nacional, tinta roriz (tempranillo) en alfrocheiro. Een specialiteit is mousserende wijn, maar rood is het meest belovend voor de toekomst.