Wijnland Zwitserland: Waadt en Geneve

Wijnland Zwitserland 2Wijnland Zwitserland: De Kantons Waadt en Genève

Enkele van de mooiste wijngaarden van het wijnland Zwitserland liggen aan het Meer van Genève in het kanton Waadt. De in totaal 3856 ha wijngaardoppervlak van het kanton zijn onderverdeeld in de gebieden La Côte, Lavaux en Chablais.

Waadt

Wat de druiven betreft, overheerst de chasselas. Rode druivensoorten nemen slechts een vijfde van het wijnoppervlak in beslag. De typische Waadtlandse rode wijn van de AOC Salvagnin is een mengeling van gamay en pinot noir. Sinds 1993 definieert een AOC-systeem de gebieds- en gemeenteaanduidingen, waarbij het zo geregeld is dat niet alleen de twee historische cru’s van het Lavaux-gebied – Dézalay en Calamin – zich grand cru mogen noemen, maar alle wijnen met de aanduiding Chateau, clos, abbaye of domaine.

Op de morenenbodem van La Côte hebben een aantal producenten die tot risico’s bereid waren, de reputaties van de voorheen middelmatige wijnen duidelijke weten op te vijzelen. De steile wijngaarden van de Lavaux zijn spectaculair, vooral de twee grote wijngaarden Dézalay en Calamin boven het Meer van Genève. De Dézalay, een cisterciënzer erfgoed, brengt op zijn granietbodem vette chasselaswijnen voort met veel body. Het probleem is alleen dat hun soepelheid door te weinig zuren opdringerig kan zijn.

De bijzonder zeldzame wijn van de naburige cru Calamin is gewoonlijk klassieker van stijl. Het is de moeite waard om ook de wijnen van de omliggende gemeenten met elkaar te vergelijken. Toen de Alpen zich ontplooiden, kwamen in het Lavaux-gebied door de tektonische verschuivingen op een kleine ruimte zeer uiteenlopende geologische lagen aan de oppervlakte. De verscheidenheid van de zo ontstane terroirs is fascinerend. In zeer kleine hoeveelheden worden in de Lavaux ook uiterst volle, fruitige rode wijnen geproduceerd, meestal ongewone cuvées uit overwegend pinot noir, syrah en merlot. In Cully is er nog een interessante inheemse blauwe variëteit, de plant robez.

wijnland zwitserland - waadtDe naam Chablais is geen mislukt plagiaat, maar gaat terug op caput laci, hoofd van het meer. Het centrum van dit gebied dat bekend staat om zijn verfijnde chasselaswijnen is Aigle met zijn kasteel en wijnbouwmuseum. Reeds hier, aan de ingang van het Rhônedal, is de invloed van de noordelijke Föhn van de Wallis merkbaar.

Typisch voor de regio is het aangeslibd land met veel keien en wijngaarden op bergstortings-puin. Bovendien bevatten de bodems veel kalk (Yvorne), magnesium (Aigle) of gips (Ollon en Bex). De wijnen van de Chablais nemen met hun mooie, dichte structuur een plaats in tussen die van La Côte en Lavaux. Naast de chasselas wordt hier ook een kleine hoeveelheid rode wijn geproduceerd en een beetje pinot gris.

Genève

Het kanton Genève is met 1377 ha het op twee na grootste wijnbouwkanton in wijnland Zwitserland. Slechts een klein deel van de Geneefse wijnbouwgronden ligt aan het meer. Het grootste deel van de productie komt uit het mandement tussen de rechter Rhône-oever en de landsgrens. Daar ligt Satigny, met 488 ha wijnbouwgrond de grootste wijnbouwgemeente van wijnland Zwitserland. De bodems zijn hier rijk aan kalk, klei en grind.

De Geneefse wijnbouw is sterk gemechaniseerd. De oogst wordt geheel machinaal gedaan. Ook de geringere klimatologische risico’s onderscheiden de wijnbouw van Genève duidelijk van die in de overige landsdelen. Het soortenpalet wordt nog steeds gedomineerd door de chasselas, maar op bijna een derde van de gronden is al gamay aangeplant.

wijnland zwitserland - wijn

    
 BRONNEN: Uitgever Ullmann
 AUTEURS: Ulrich Sautter, Eckhard Supp, Patrick Fievez, Anthony Rose
 TEKSTBEWERKING: Arie Benda, APERITIEF©
Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.