Wijnland Zwitserland: Rond de drie meren

wijnland zwitserland - wijnbouw rond de drie meren 1Wijnland Zwitserland: Wijnbouw rond de drie meren

Het lac de Neuchâtel, de Bieler See en het Lac de Morat (Murtensee) vormen een pittoresk landschap. De drie meren slaan een brug tussen de Alemanische invloeden en het levensgevoel van Romandië – ook in de wijnbouw. Pinot noir en chasselas nemen beide ongeveer de helft van de wijnoppervlakken van de Oost- en West-Zwitserse wijnbouwgebieden in beslag. De wijnen uit deze regio van wijnland Zwitserland hebben onder ingewijden een uitstekende naam.

Neuchâtel

De wijnbouw van Lac de Neuchâtel vormt met zijn 598 ha het zwaartepunt van het drie-meren-gebied. Het begint aan de kantongrens van Vaud en strekt zich aan de bovenkant, langs de noordwestelijke meeroever uit via het kerngebied richting Bevaix, Cortaillod en Auvernier.

Ook Neuchâtel zelf en zijn voorsteden beschikken over aanzienlijke wijngaarden, en via Cressier en het Entre-seux-Lacs bekendstaande gebied breidt de wijnbouw van het kanton zich verder uit tot aan Le Landeron aan de Bieler See. De wijnen van Neuchâtel behoren tot de stilistische hoogtepunten van de Zwitserse wijnkaart. De chasselas overheerst de witte wijnproductie: De Neuchâtel Blanc is een lichte, door zijn gistingskoolzuren uitermate verfrissende wijn. Een meer of minder geaccentueerde invloed van het depot op het fijne bezinksel kan een zeer geraffineerd spel van vrucht en terroir opleveren.

wijnland zwitserland - wijnbouw rond de drie meren 2De pinot noir is het enige rodewijnras in het karton. Zelfs de in opbrengst beperkte klonen zijn voorgeschreven. Juist de in de barrique afgewerkte pinot noirs herinneren in hun complexiteit aan wijnen van de Côtes de Nuits. Daarnaast geldt de zalmroze gekleurde, hier gecreëerde Oeil-de-Perdrix als specialiteit, een fruitige, elegante, zonder botrytis bereide rosé. De Perdrix Blanche is een witgeperste pinot noir. Daarnaast worden in kleine hoeveelheden chardonnay en pinot gris aangeplant. Neuchâtels oogstdiscipline is spreekwoordelijk in Zwitserland. De pinot levert al jarenlang in het gehele kanton gemiddeld net iets onder de 50 liter per are op. Voor de chasselas werd al in 1990 een bovengrens van één kilo per vierkante meter vastgesteld. Sinds 1993 ten slotte bestaat er in Neuchâtel een AOC-regeling.

Bieler See/Bern

De Berner wijnbouwdorpen aan de Bieler See liggen idyllisch teruggetrokken in hun wijngaarden. De chasselas valt hier gewoonlijk minder mousserend en iets stroever uit. De pinot noir is helderder en lichter, maar enkele Berner producten laten met extractrijke wijnen duidelijk het potentieel van de streek zien. La Neuveville, Twann, Schernelz, Schafis en Ligerz zijn de belangrijkste wijnbouwgemeenten.

Aan de zuidwestoever van de Bieler See heeft ook Erlach wijnstokken aan de voet van de berg Jolimont. Het totale wijnstokkenoppervlak aan de Bieler See bedraagt 225 ha. Sinds 1996 is er een AOC-statuut. Het kanton Bern beschikt bovendien bij Spiez en Oberhofen aan de Thuner See over rudimenten van wijnbouw (17 ha).

wijnland zwitserland 1Murten/Fribourg

De Mont Vully is een morenenheuvel, waarvan de helling steil afloopt naar de Murtensee. Het microklimaat op de dwarstarassen boven de plaatsen Mortier, Praz, en Sugiez is buitengewoon gunstig en levert enkele spectaculaire wijnen op. De chasselas valt meestal soepel uit; de pinot noir daarentegen pittig en dicht. Specialiteiten als traminer, pinot gris en de hier als freiburger aangeplante freisamer (sylvaner x ruländer) hebben over het algemeen een stevige structuur en zijn aromatisch. Het kanton Freiburg heeft sinds 1997 een AOC-systeem en beschikt bovendien in het Broye-gebied aan de zuidoever van het Lac de Neuchâtel over 12 ha wijnstokken.

BRONNEN: Uitgever Ullmann
AUTEURS: Ulrich Sautter, Eckhard Supp, Patrick Fievez, Anthony Rose
TEKSTBEWERKING: Arie Benda, APERITIEF©
Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.