Wijnland Hongarije: diversiteit ten top

Wijnland Hongarije
Wijnland Hongarije; een prachtig land. Rijk aan natuurschoon en een Bourgondische levenswijze. Want Hongaren houden van lekker eten én drinken. Hoewel Hongarije misschien bij ons in Nederland minder bekend staat als een uitstekend wijnland, is Hongarije één van de meest veelzijdige wijnlanden van Europa. Van zoete, witte wijnen tot krachtige rode wijnen; Hongarije biedt een grote verscheidenheid aan wijnen.

De Hongaarse wijngeschiedenis in vogelvlucht

Wijnland Hongarije kent een lange wijntraditie, die meer dan 2000 jaar teruggaat. Ten tijde van het Romeinse Rijk stichtten de Romeinen hier hun provincie Pannonië. Toen de Romeinen hier kwamen, was er al een uitgebreide wijncultuur. Maar zoals overal waar de Romeinen kwamen, werd hier ook de wijnbouw door de Romeinen bijgehouden en/of uitgebreid. Romeinse keizers vulden hun kelders met wijn afkomstig uit de heuvels van de streek Badascóny. De witte wijn die in deze streek gemaakt werd, was erg geliefd in Rome. Tussen de 12e en 14e eeuw vond de grootste ontwikkeling van de wijngebieden plaats en wisten de Hongaarse wijnen hun weg te vinden naar wijnliefhebbers in heel Europa. Al in de 18e eeuw werden er aan het Franse hof Tokaj-wijnen gedronken. Het verhaal gaat dat Lodewijk XV toen hij Madame de Pompadour een glas wijn Tokaj-wijn aanbood, zei: “Madame, dit is de koning van de wijnen en de wijn van koningen.”

Aan het begin van 19e eeuw is er in Hongarije meer dan 300.000 hectare aan wijngaarden. Nu is daar nog ruim 70.000 hectare van over. De Eerste Wereldoorlog, de Tweede Wereldoorlog en de jaren dat Hongarije onder Russische regime stond, zorgden voor verval. Tijdens de overheersing door de Russen werd er in Hongarije nog wijn geproduceerd, maar was de wijnbouw voor het grootste gedeelte in handen van de staat met als gevolg: goedkope massawijn.

Nu Hongarije weer een vrij en zelfstandig land is, de wijngaarden geprivatiseerd zijn én moderne wijnbouw en technieken hun intrede doen in het land, is Hongarije weer een wijnland van betekenis met een wijnproductie van gemiddeld zo’n 3,5 miljoen hectoliter wijn.

wijnland hongarije- 2Wijnland Hongarije

Wijnland Hongarije heeft een echt landklimaat met winters die heel koud kunnen zijn (-30 komt ervoor), zomers die heel warm kunnen zijn (temperaturen van meer dan 40 graden). Het voorjaar biedt voldoende regen en de herfst heeft voldoende zonuren om de druiven te laten rijpen.

Veel voorkomende witte druiven rassen zijn de welbekende Chardonnay, Grüner-Veltliner, Sauvignon Blanc, Furmint, Gewürztraminer (in Hongarije wordt deze echter Tramini genoemd) en minder bekende soorten als Riszlingszilváni, Zöld Szilvani, Harslevelü, Szürkebarát, Ezerjò en Olasz-Riesling. In Hongarije komen zijn de veel voorkomende blauwe druivensoorten: Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir, Kékfrancos, Kadarka en Kékporto.

Het overgrote deel van de wijnen die in Hongarije wordt geproduceerd, zo’n twee derde, is wit.

Classificatie Hongaarse wijn

Al in 1893 werden in Hongarije de eerste regels op het gebied van herkomst van de wijn en de verschillende druivensoorten vastgelegd. Vanaf 1970 heeft Hongarije echte wijnwetgeving, die in 1997 is aangepast en nu te vergelijken is met de voorschriften van de Europese Unie.

22 wijngebieden

Wijnland Hongarije is onderverdeeld in 22 wijnbouwgebieden, die geografisch gezien in vier grote gebieden kunnen worden ingedeeld in de Hongaarse Hoogvlakte, Hoog-Hongarije, Zuid-Transdanubië en Noord-Transdanubië. De beste wijnregio’s zijn Eger, Szekszárd, Somló en Tokaj. En vooral wijnen uit de Eger-streek en Tokaj-streek genieten veel bekendheid vanwege de Egrí-Bikavér (stierenbloed uit de Eger) en Tokaji Aszú (een stroperige, zoete wijn, die gemaakt wordt van overrijpe druiven, die men heeft laten verdrogen waardoor een geconcentreerd sap wordt verkregen).

Op de etiketten van flessen Hongaarse wijn vind je vaak de wijnstreek gevolgd door de druif terug. De naam van het wijngebied eindigt dan vaak met een –i: Tokaji of Badacsconi. Deze –i betekent ‘van’ (of uit) Tokaj. Tokaj is dus het gebied en de wijn uit dit gebied dus Tokaji.

Wijnland Hongarije - wijngebieden

 

 

2 Reacties
  1. Hartstikke leuk artikel over Hongaarse wijn. Ik ben al jaren verkocht, maar helaas zijn er nog TE veel mensen die het nog niet ontdekt hebben. Proberen!!! De moeite waard.

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.