Wijnland Amerika

Wijnland AmerikaAmerika behoort tot de nieuwe wereldwijnlanden en is dus een relatief jong wijnland (althans als het gaat om drinkbare wijn). En dat is op zich vreemd, want Amerika kent wel een enorme oude druivengeschiedenis. Toen de Vikingen omstreeks het jaar 1000 Noord-Amerika ontdekte, gaven zij dit nieuw ontdekte land de naam Wijnland omdat er zoveel wilde druiven groeiden. Echter, hoewel deze druiven veel sap gaven, smaakten ze echt nergens naar.

Wijnland Amerika; een lange weg vol hobbels

Pas in 1562 worden de eerste Amerikaanse wijnen geproduceerd. Deze wijnen zijn waarschijnlijk gemaakt door Hugenoten die zich in Florida hadden gevestigd. De vele Europeanen die zich in de 16e en 17e eeuw overal in Amerika vestigden, plantten in vrijwel alle staten wijnstokken aan. Deze wijnstokken, geïmporteerd vanuit Europa ontmoetten in Amerika alleen hun grootste vijand: de Phylloxera.

Door het enten van Europese wijnstokken op Amerikaanse wijnstokken, die wel bestand waren tegen de Phylloxera, lukt het de Amerikaanse wijnboeren om weer druiven over te houden en wijn te produceren. Maar voor even want, is het druifluisprobleem net opgelost, ander problemen doemen op aan de horizon. De drooglegging, de crisis van de jaren ’30 en de Wereldoorlogen zorgen er voor dat er maar een handjevol wijnboeren overblijft.

Pas rond de jaren ’70 van de vorige eeuw lukt het de Amerikanen om tafelwijnen van constante en hoge kwaliteit te maken. Vooral de wijnen uit Californië, met ideaal klimaat, beginnen bekend te raken. Maar Californië is niet de enige staat waar wijnen geproduceerd worden. De grootste gebieden van wijnland Amerika zijn:

  • Californië
  • Napa Valley
  • Central Valley
  • Oregon

Op bezoek in de Napa Valley

De komende weken zullen we hier op Wijnbloggers eerst een (virtueel) bezoekje brengen aan de Napa Valley. Zo zullen we het hebben over het ontstaan van de wijnbouw in de Nappa Valley, maar ook zullen we door het publiceren van verschillende video’s een (virtueel) bezoek brengen aan wijngaarden en wijnhuizen in de Napa Valley.

1 Reactie

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.