Wijnhuis Vallana, een topper uit de Alto Piemonte

vallana - piemonte

Wij bij Wijnbloggers zijn gek op Italiaanse wijnen. En altijd op zoek naar lekkere, mooie, Italiaanse wijnen. In onze zoektocht stuitten we op het Italiaanse wijnhuis Vallana. Een Italiaans wijnhuis dat door bekende wijncritici als Robert Parker en Burton Anderson wordt geroemd om hun mooie, intense wijnen, die behoren tot de top van de Italiaanse wijnen.

VallanaWijnhuis Vallana

De familie Vallana en wijn zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. De familie Vallana kent een rijke wijngeschiedenis, die teruggaat tot in 18e eeuw. Volgens de familiekronieken begint de wijngeschiedenis van de familie met Canon Gaftano Perrucconi, die als butler van de Bisschop van Novara het beheer krijgt over de wijngaarden. Canon Gaftona Perrucconi wijdt zijn leven aan het produceren van de beste “Spanna” (de lokale benaming van Nebbiolo in Alto Piemonte). Na zijn dood in 1859 gaan de wijngaarden over op aangetrouwde neef Bernardo Vallana.

Moeilijke tijden

In de 18e eeuw heeft bijna iedere Italiaan zijn eigen wijngaard. Vooral om voor eigen gebruik wijn te maken. Wijn verkopen is dus niet echt een manier om je in je levensonderhoud te voorzien. Er is veel concurrentie en maar weinig kunnen leven van de verkoop van wijn. Als in 1905 de Simplontunnel (die het Rhônedal in het Zwitserse kanton Wallis met het Val d’Ossola in de Italiaanse provincie Verbano-Cusio-Ossola verbindt) wordt geopend, ziet Bernardo Vallana (en zoon Antonio Vallana) zijn kans schoon en beginnen met het exporteren van de wijn, die zij maken. Het tij keert.

Antonio Vallana

Antonio Vallana, de jongste van de 11 kinderen die Bernardo heeft, is degene die als kind al hevig geïnteresseerd is in alles wat met de wijngaard en wijn te maken heeft en probeert van alles uit en verdiept zich in het laten rijpen van wijnen en het potentieel dat de ene wijn wel heeft om te laten rijpen en de andere niet.

De passie voor wijn van Antonio en de aantrekkende wijnmarkt (de vraag naar wijn in Italië neemt toe naarmate steeds meer Italianen de landbouw verlaten en in fabrieken gaan werken) leidt ertoe dat, de dan 17-jaar oude, Antonio samen met zijn vader Bernardo in 1937 het bedrijf ‘Antonio Vallana e Figlio’ oprichten.

Antonio stort zich op het maken van wijn, waarbij het allemaal draait om één ding: Kwaliteit. Of het nu gaat om een tafelwijn of een wijn van wereldklasse, Antonio wil geen compromissen sluiten als het gaat om de kwaliteit van wijn. Zijn wijn moet goed zijn, van topkwaliteit. In zijn zoektocht naar de perfecte wijn, probeert hij van alles uit en ontwikkelt ook zijn eigen vinificatiemethoden. Alles onder het motto: “Hoe goed deze wijn ook is, volgend jaar moet de wijn beter zijn.”

Zijn passie voor wijn brengt hij over op dochter Giuseppina, die ook in haar vaders voetsporen zal treden.

Giuseppina Vallana

De passie voor wijn krijgt Giuseppina van haar vader met de paplepel ingegoten en ook zij stapt in het wijnvak. Samen met man Guy Fogarty, een Engelse leraar waarmee zij in 1980 trouwt, zet ze het bedrijf van haar vader voort. Guy wordt door Antonio zelf opgeleid tot wijnmaker en leert van Antonio de kneepjes van het vak. De jaren ’80 en ’90 zijn topjaren voor wijnhuis Vallana. De ene na de andere internationale prijs wordt binnengesleept. Maar dan overlijdt Guy en moet Giuseppina het alleen doen. Vader Antonio is dan ook al overleden. Samen met haar drie kinderen en haar moeder Marina neemt ze de taak op zich om de familietraditie voort te zetten én een volgende stap verder te brengen. En niet zonder succes! De wijnen van Vallana staan nog steeds voor kwaliteit en topklasse.

Vallana - Nebbiolo, in Piemonte beter bekend als SpannaAlto Piemonte

De wijngaarden van wijnhuis Vallana bevinden zich aan de voet van de Alpen, in Alto Piemonte, waar al eeuwen (vanaf 200 voor Christus) wijnbouw wordt gepleegd en de wijnen, die er vandaan komen, een grote reputatie genieten. Wijn, afkomstig uit Alto Piemonte wordt vooral gemaakt van de Nebbiolo-druif, die lokaal dus bekend staat als “Spanna”.

Alto Piemonte ligt op de grens van het mediterrane klimaat van Italië en het gematigde klimaat van Europa. Door het vele water (Lago Maggiore, Lago Orta) in combinatie met het microklimaat van de Alpenvallei kent Alto Piemonte een bijzonder klimaat. De winters zijn koud en droog, de lente is mild en regenachtig en de zomers zijn heet. Het vele water zorgt ervoor dat echt heel extreem weer weinig voorkomt. De terroirs van Alto Piemonte staan bekend om hun zure grond, rijk aan ijzer en zijn gelegen op heuvels, die lang geleden gevormd zijn van oude sedimenten (kleine deeltjes stenen, zand en grind), die zijn overgebleven van grote gletsjers uit de IJstijd.

De wijnen van wijnhuis Vallana

Gelegen op de glooiende terrassen langs de linkeroever van de rivier Sesia en het Lago Maggiore, bevinden zich de wijngaarden van de familie Vallana. De wijngaarden vallen binnen de DOC Collinne Novaresi en Boca en de DOCG Gattinara.

Bij Wijnbloggers.nl hebben we recent de Spanna Vallana 2011, Boca Vallana 2009 en de Gattinara Vallana 2005 DOCG (verkrijgbaar bij WijnvoorNu.nl) geproefd. Deze wijnen van Vallana zijn wijnen waar wij blij van worden. De proefnotities van deze drie wijnen zul je binnenkort hier op Wijnbloggers kunnen lezen én wellicht zie je ze ook terug in onze Rode Wijn Top 20, maar daarover later meer.

 

 

Enhanced by Zemanta
Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.