Wijnglazen: hoe heurt het eigenlijk?

wijnglazenWijnglazen zijn maar eenvoudige dingen, maar hoe ermee om te gaan is al een stuk moeilijker. Wat is de etiquette, of om met Jort Kelder te spreken: hoe heurt het eigenlijk?

Wijnglazen zijn belangrijk voor de beleving van wijn. Het glas moet mooi zijn, of in ieder geval niet lelijk of storend, en onze ogen, neus en mond moeten bij het proeven of drinken ongestoord kunnen functioneren. Vanzelfsprekend moet een wijnglas helder zijn, dus gekleurd of bewerkt glas is uit den boze. Kristal is wat dat betreft nog steeds het beste materiaal, maar is helaas ook kwetsbaar. De bekende producten maken gelukkig ook mooie en heldere exemplaren van glas.

De vorm zal altijd die van een gesloten tulp moeten zijn om de vrijkomende aroma’s van de wijn op te kunnen vangen en naar de neus te leiden.

Een wijnglas behoort tussen een kwart tot een derde met wijn gevuld te zijn. De ongebruikte ruimte boven de wijn is namelijk nodig om de wijn te kunnen walsen (om aroma’s te laten vrijkomen) en om de kleur goed te kunnen bekijken door het glas schuin te houden. Omdat een gemiddeld glas wijn zo’n 9 centiliter wijn hoort te bevatten (meestal is dat in een restaurant of wijnbar iets meer) moet het glas al gauw zo’n 30 centiliter groot zijn. Te grote glazen zijn echter ook weer niet goed, omdat de wijn dan te snel zal ‘verdampen’. Slechts de beste rode wijnen kunnen een groot wijnglas aan.

Welke wijnglazen bij welke wijn?

Witte wijnglazen zijn meestal wat kleiner qua inhoud dan rode wijnglazen, maar ze kunnen wel hoger en slanker zijn dan de ‘dikkere’ rode wijnglazen. Bij Champagne horen natuurlijk de hoge, slanke flûtes; de eveneens bekende zeer lage en brede coupe is niet goed voor de Champagne: aroma’s vervluchtigen meteen en de bubbles verdwijnen snel. Flûtes mogen goed gevuld worden tot zo’n driekwart van de hoogte van het glas.

Hoe onderhoud je je wijnglazen?

Er gaan vele verhalen over afwassen, vaatwassers, vaatwasmiddel, enzovoort. Wat mij betreft allemaal een tikje overdreven. Het belangrijkste is dat ze goed schoon zijn en niet meer de geur en resten van het afwasmiddel bezitten. Dat kan je bereiken door ze met een doek schoon en droog te poetsen. Net zo belangrijk is de glazen rechtop in de kast te zetten, omdat ze anders de geur van de kast aannemen.

Zo heurt dat dus! Volgende keer meer over de verschillende soorten wijnglazen.

 

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.