Hoe de vorm van een wijnglas de smaak van wijn beïnvloedt

Wijnglas - welk wijnglas bij welke wijnDoor het gebruik van het juiste wijnglas kan de smaak van wijn drastisch verbeterd worden en juist verminderd worden bij het gebruik van het verkeerde wijnglas. Althans dat beweren experts.

Hoe een wijnglas de smaak beïnvloedt

Welke invloed heeft een wijnglas op de smaak van wijn? Bij het drinken van wijn en daarbij de aroma’s volledig tot uiting te laten komen, draait het om twee dingen. Namelijk om onze mond, daar waar onze mond als eerste in aanraking komt met de wijn en de lucht waaraan de wijn wordt blootgesteld voordat we überhaupt een slok van de wijn hebben genomen.

wijnglas - wijnproeven smaken in je mondDe mond

In onze mond hebben we verschillende gebieden die gevoelig zijn voor verschillende smaken. Zo proef je zoet meer op het puntje van je tong, zuur meer achter in je mond en bitter meer op het midden van je tong. Om de specifieke smaak van een bepaalde wijn goed tot uiting te laten komen, zou de wijn dat gebied in de mond moeten raken om het te kunnen proeven. Wil je de zoetheid van een zoete wijn kunnen waarnemen, dan moet de wijn bij het puntje van je tong, waar je zoet waarneemt, terecht komen. Dat is ook waar het juiste wijnglas om de hoek komt kijken. Het juiste wijnglas zorgt ervoor dat de wijn ook de juiste smaakgebieden raakt.

Lucht

Ook de mate waarin wijn wordt blootgesteld aan lucht heeft invloed op de wijn. De vorm van een wijnglas bepaalt deze mate. Wijnglazen voor rode wijn zijn vaak breder, wijder dan wijnglazen waar je wit uit drinkt. Rode wijnen zijn over het algemeen aromatischer dan witte wijn. Bij een wijnglas met een wijde opening komen de aroma’s beter tot hun recht en kun je ze beter ruiken. Voor witte wijn is het juist belangrijk dat deze langer koel blijft om de aroma’s tot hun recht te laten komen. Een smal glas zorgt er voor dat de wijn langer koel blijft en dus geschikt voor witte wijn.

De praktijk bevestigt de theorie

Steven Kolpan van The Culinary Institute of America heeft het uitgetest. Hij nodigde een aantal mensen uit, zette een paar flessen kwaliteitswijn op tafel en liet de mensen blind de wijn uit verschillende glazen proeven. Het resultaat? De geweldige wijnen smaakten naar niks in de verkeerde wijnglazen, terwijl ze als goed, lekker en geweldig werden bevonden als ze (blind) geproefd werden in het juiste wijnglas.

Dus wil je echt genieten van je wijn, zorg dan voor het juiste wijnglas.

Zowel op de website van Trudeau als op de website van Riedel vind je een overzicht van welk wijnglas geschikt is voor welke wijn. En Madeline van Wine Folly heeft het in een mooie, handige infographic weergegeven.

Gerelateerde berichten

Wijnglazen: hoe heurt het eigenlijk?
Champagneglazen: hoe heurt het eigenlijk?
Mondgeblazen wijnglazen van Ikea voor nog geen 1,50, dat kan toch niet?
10 waanzinnig (on)handige, aparte wijnglazen

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.