Wijngaard de Wageningse Berg bestaat 15 jaar

Wijngaard de Wageningse Berg -  Johanniter / Merzling 2010Wijngaard de Wageningse Berg bestaat dit jaar 15 jaar en zal dit vieren met een tal aan festiviteiten. Het hoogtepunt van deze festiviteiten zal plaatsvinden tijdens het Wageningse Wijnfestival dat in het weekend van 22 en 23 juni gevierd wordt.

Wijngaard de Wageningse Berg

Wijngaard de Wageningse Berg is gelegen op de Wageningse Berg. De wijngaard bestaat sinds 1998, is 2,3 hectare groot en is de eerste biologische wijngaard in Nederland. In 1998 vond de eerste aanplant van druivenstokken plaats. Hier is gekozen voor het in Nederland ontwikkelde druivenras regent. Kort daarna, in 2000, zijn hier de druivenrassen johanniter en merzling aan toegevoegd. In 2004 is de wijngaard met 0,3 ha uitgebreid en ook uitgebreid met met nieuwe druivenrassen (o.a. Solaris, Pinotin, VB 91-26-5 en Cabernet Cortis). Vanaf 2006 produceert de wijngaard 5 à 6000 liter wijn per jaar (= 7 à 8.000 flessen).

Sinds 2011 vormt Wijngaard Wageningse Berg een onderdeel van Triple E te Arnhem. Dit is een kennisbedrijf dat verbindingen legt tussen natuur, economie en beleving.

Festiviteiten

De Wageningse Berg zal ondere andere verschillende wijnproeverijen organiseren. Deze wijnproeverijen beginnen al in maart. Tijdens de wijnproeverij word je ontvangen met koffie, krijg je een presentatie over het ontstaan van de wijngaard en de ontwikkelingen van de (biologische) wijnbouw in Nederland. Deze presentatie wordt gegeven door wijngaardenier Jan Oude Voshaar.

Natuurlijk wordt er ook wijn geproefd. Tijdens de wijnproeverij kan er geproefd worden van wijnen van nieuwe druivenrassen die nog bijna niemand kent: Johanniter, Merzling, Birstaler Muskat en Regent. De wijnen worden geserveerd met 3 topkazen uit de regio. Als primeur staan ook de wijnen van de oogst 2012 op de proeflijst.

De wijnproeverijen worden georganiseerd op: 5 maart, 2 april en 23 april. Tijd: 20.00 tot 22.00 uur. Locatie: Brasserie Aquarium (naast het Nederlands Watermuseum ), Zijpendaalseweg 26-28 te Arnhem. Reserveren is gewenst en dat kan via: info@brasserieaquarium.nl

Bij Brasserie Aquarium is ook een fotopresentie te zien over de Wageningse Berg, waarin 15 jaar Wijngaard de Wageningse Berg wordt getoond.

Proefnotities wijnen Wijngaard de Wageningse Berg

In het kader van de opleiding tot Vinoloog van de Wijnacademie heeft wijnblogger Jeroen van Mierlo de Nederlandse Wijngaard de Wageningse Berg bezocht en daar natuurlijk ook wijn geproefd. Voor zijn bevindingen, zie de twee onderstaande artikelen:

Witte Wijn Wageningse Berg Johanniter Merzling 2010

Rode Wijn Wageningse Berg Regent Barrique 2008

1 Reactie

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.