Druiven en muziek op wijngaard De Morgenzon

wijngaard-druiven-muziekOp wijngaard De Morgenzon in het Zuid-Afrikaanse Stellenbosch hoor je de gehele dag barokmuziek als je tussen de druivenstokken op de wijngaard wandelt. De eigenaar draait non-stop muziek, omdat, volgens hem, de wijn er beter door wordt. Volgens de eigenaar beïnvloedt muziek het rijpingsproces van de druiven. Dus mocht je in Zuid-Afrika zijn en je hoort de tonen van Bach, Hayden, Handel of Mozart dan weet je dat je in de buurt bent van wijngaard De Morgenzon. (De playlist van de wijngaard vind je hier.)

In het onderstaande filmpje legt hij het één en ander uit.

Wijngaard De Morgenzon

Wijngaard de Morgenzon is gelegen in het Zuid-Afrikaanse Stellenbosch. Stellenbosch is het oudste dorp van Zuid-Afrika. Stellenbosch werd in 1679 gesticht door gouverneur Simon van der Stel. Dit was zo’n 30 jaar later dan de stichting van Kaapstad. Stellenbosch is vernoemd naar haar stichter, Simon van der Stel, die het gebied in november 1679 verkende. Toen heette het nog Wildenbosch. Van der Stel (zelf groot wijnloefhebber) was zeer onder de indruk van de pracht en de vruchtbaarheid van het gebied.. Nog in datzelfde jaar kwamen de eerste kolonisten naar het gebied om zich er te vestigen. Het is daarmee de oudste Europese nederzetting van Zuid-Afrika na Kaapstad, dat circa vijftig kilometer ten westen van Stellenbosch ligt.

De Morgenzon maakte oorspronkelijk deel uit van Uiterwyk, één van de oudste boerderijen van Zuid-Afrika. In 1682 ging Dirk Coetzee (over zijn daadwerkelijke naam is nog steeds geen duidelijkheid. Het kan Cauchet, Coetzee, Coetze, Kotzee, Coetchee or Koetchee zijn. Niemand weet het echt.) aan de slag met de uiterwaarden van de boerderij, waarvan hij in 1699 van Gouverneur Willem Adriaan van der Stel het eigendom ook verkreeg. Aan het begin van de 18e eeuw begint men met het aanplanten van wijnstokken in de gehele Stellenboschkloof

De wijngaard heeft de naam De Morgenzon gekregen omdat als ’s ochtends de zon opkomt in de Stellenboschkloof deze wijngaard als eerste de stralen van de zon opvangt. Dit komt doordat de wijngaard best hoog ligt.

Sinds 2003 is De Morgenzon in handen van Wendy en Hylton Appelbaum. De Morgenzon is ongeveer 91 hectare groot, waarvan 55 hectare wordt gebruikt als wijngaard.

 

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.