Wijngaard Clos Triguedina, wijnselectie Les Parcellaires

In 2012 hebben wij een wijnroute gemaakt in de Cahors. Tijdens deze reis hebben wij ook het Clos Triguedina bezocht. Naast het feit dat we voor het eerst witte wijnen tegenkwamen in de Cahors, viel ons ook op dat ze een lekker bubbel hadden. De wijnen uit de Cahors zijn lang te bewaren.

ClosGeschiedenis Wijngaard:

In 1830 werden de eerste wijnstokken door Etienne Baldes geplant en in 1877 werd een gedeelte van de wijngaard verwoest door de phylloxera en vervolgens weer herplant. In 1956 overleefden door de strenge vorst slechts een gedeelte van de wijngaarden.
Rene Baldes, een wijnbouwer met naam, is mede verantwoordelijk voor de oprichting van het Cahors syndicaat en het enten van wijnstokken. De huidige eigenaar is Jean-Luc Baldès, de 7e generatie van dit familiebedrijf. Hij studeerde af in Beaune en werkte als manager in de Bordeaux-streek op Château Coutet. In 1991 keerde hij terug naar Clos Triguedina om zijn vader op te volgen. In 1995 werd hij door het Gault Millau magazine uitgeroepen tot beste Franse Wijnmaker. Jean Luc Baldes installeerde in 1976 de eerste roestvrijstalen vaten voor AOC Cahors wijnen. Hij verdubbelde het wijngebied van het landgoed en gaf een nieuwe draai aan de Triguedina. In 1999 installeert Jean-Luc Baldes een moderne kelder met 600 vaten Frans eiken en brengt zo de wijn naar het hoogste niveau.

De Wijngaard

De wijngaard is gelegen in een groene omgeving in de buurt van het mooie plaatsje Puy L’Eveque, net ten zuiden van Cahors. De bodem bestaat uit kleikalksteen, wat ideaal is voor grote wijnen. De terrassen bestaan uit kiezelzuurtandjes, klei en kleikalksteen. De gaarden liggen verspreid over 4 steden Puy L’Eveque, Vire sur Lot, Floressas en Touzac. Jean-Luc Baldes ontwikkelt een breed scala aan wijnen. Zo produceren ze aan traditionele rode wijnen de Clos Triguedina Prince Probus, Balmont, Domaine Labrande en aan innovatieve wijnen de Wijn Maan Range, een droge en zoete witte wijn en een rosé wijn.
In de moderne kelder liggen inmiddels 800 vaten, die gemiddelde rijping ondergaan van 12 a 18 maanden. De vaten zijn uitsluitend Frans eiken, uit het departement Alier. Na het bottelen worden de wijnen nog 6 maanden opgelegd en pas daarna zijn ze rijp voor de verkoop.

WijnkelderCahors Wijnen

De Cahors wijngaarden liggen in het Zuidwesten van Frankrijk, meer bepaald in de Midi-Pyrénées in het departement Lot (Quercy). De wijngaarden van Cahors worden aanschouwd als één van de oudste wijngaarden van Frankrijk.
De wijnen van de Cahors staan bekend als zwarte wijnen. Dit stamt uit de tijd dat de wijnmakers de most van de druiven verwarmden. Andere bronnen vermelden dat de gebruikte Auxerrois-druif, die veel tannine en kleurstof bevat, alsmede condities van de bodemgesteldheid en het microklimaat,  een diep donkerrode wijn (bijna zwarte wijn) oplevert. Hierom wordt het ook wel de “zwarte wijn”(Frans: “Vins noirs”) uit Cahors genoemd.

Wijnboer Jean-Luc Baldes is teruggegaan naar deze ouderwetse manier van vinificatie en maakt verrassende aangename wijnen. De belangrijkste druivensoort is Malbec 75%. Complementaire rassen zijn: Merlot, Tannat, Chardonnay, viognier en Chenin Blanc.

Op de proeftafel bespreken we nu de La selections pacellaires.

Het zijn 3 wijnen van 3 verschillende terrassen en alle drie 100% malbec.
We beginnen met het 2e terras: au coin du boisHet is een wijn met rood en zwart fruit in de neus en een klein mintje. In de smaak is het een wijn die goed in balans is, met een geconcentreerde smaak met elegante tannines. Les galets is van het 3e terras en heeft in de neus rood fruit met een subtiele toon van eik. In de smaak is deze wijn complex: een lange, rijke smaak die goed in balans is. Petites cailles komt van het 4e terras en heeft in de neus progressieve tonen van rood fruit, lichte droptonen. De smaak is rond en harmonieus.
De wijnen kunnen jong gedronken worden, maar de voorkeur van bewaren is wel aanwezig. Je kunt ze in een kist kopen en dan is de prijs € 66,50. De wijnen zijn goed te combineren met een lekker stuk bij rood vlees.

Veel van de wijnen van Triguedina zijn te koop in Nederland:

Wijnhandel Cahors: De Morinel 43-45; 8251 HT Dronten; Telefoon 0321-337969 of www.cahors.nl

De Wijngaard  Close Triguedina
Beheerder : Jean Luc Baldès,
Eigenaar : SARL JL Baldès Wines
Les Poujols 46700 Vire-sur-Lot
Lot  Midi-Pyrenees, Frankrijk   Plan zien

Website Close Triguedina

 

 

Enhanced by Zemanta
Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.