Een wijngaard beginnen in het buitenland (2)

wijngaard marjolijn 1Gisteren publiceerden we hier op Wijnbloggers al het eerste gedeelte van het verhaal van Marjolijn Brouwer  Marjolijn heeft haar droom verwezenlijkt en is in het zuiden van Spanje (Monda).  een wijngaard begonnen. Lees verder over haar ervaringen en belevenissen op de  Spaanse wijngaard REMSAMEN.

De bouw van een bodega op de wijngaard

Op 10 september 2012 was het eindelijk zover en zijn ze begonnen met het uitzetten van de paaltjes daar waar de bodega gaat komen. We maken nu al rode wijn (700 flessen), maar als de bodega er staat zal dat aantal fors uitgebreid worden!

Nu is het april 2013 en de bouw van de bodega vordert bijzonder snel. Het ziet er naar uit, dat we dit jaar de hele oogst gaan verwerken in de bodega. Dat betekent dat ook witte wijn maken van de Chardonnay druif. De afgelopen jaren hebben we daar alleen nog maar druivensap van gemaakt.

wijngaard marjolijn 2

Elk jaar is het weer bijzonder en fijn om te zien dat de gesnoeide planten uitkomen en de knoppen zich ontwikkelen tot verse groene blaadjes. Dan volgt de bloei en gaan de druiven zich ontwikkelen tot ze zover zijn om geoogst te kunnen worden.

wijngaard marjolijn 3
Het oogsten doen we met een variërende groep vrienden. Degene die zin heeft en kan komt ons helpen. Ook als B&B ´s en hotels in onze omgeving gasten hebben die het leuk vinden, zijn ze van harte welkom.

Na de oogst gaan de ontsteelde en gekneusde druiven in de RVS vaten en volgt het proces van gisten; het omzetten van de suikers in alcohol. Daarna het laten rusten van de wijn in deze vaten, zodat de smaak zich verder kan ontwikkelen, tot het moment dat de wijn in de flessen gaat.

wijngaard marjolijn 4

Wij doen alles op een natuurlijke wijze en gebruiken geen chemische bestrijdingsmiddelen of kunstmatige meststoffen.

Geen moment spijt hebben we (gelukkig!!) van onze verhuizing. Het leven in Spanje geeft veel minder stress dan in Nederland. Natuurlijk is het (fysiek) hard werken met een wijngaard, maar je krijgt er ook veel voor terug (en niet alleen wijn ;-)). Het gaat er hier heel anders aan toe dan in Nederland, maar daar hebben we voor gekozen en mopperen op het Spaanse systeem is dan ook geen optie. Natuurlijk frustreert het weleens en maken we er grapjes over! De voordelen winnen het ruimschoots van de nadelen.

Er is waarschijnlijk geen enkel land in de wereld waar alles is en gaat zoals je zou wensen.
Wil je meer over ons lezen/zien, kijk op www.remsamen.com en/of volg ons op Facebook

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.