Een wijngaard beginnen in het buitenland (1)

Spaanse wijngaard 1(Marjolijn Brouwer (en René Mooijman) zijn in 2005 de uitdaging aangegaan om in Spanje een wijngaard te beginnen. Het idee om een wijngaard te beginnen ontstond al in 2001 en na een zoektocht in diverse landen kwamen ze uiteindelijk in Spanje terecht. Vandaag lees je hier (het eerste deel) over de ervaringen en belevenissen van Marjolijn en haar wijngaard REMSAMEN n Spanje. – Redactie)

Een wijngaard beginnen in het buitenland… een droom verwezenlijken

Voor ons was het duidelijk; we wilden niet oud worden in Nederland. Meerdere redenen lagen daaraan ten grondslag. Ruimte, hectisch (werk)leven, beter weer, respect voor een ander, etc. Maar ja, waar dan wel. Al jaren hadden we ons hart verpand aan Australië. Diverse vakanties hebben we daar doorgebracht. Heerlijk en prachtig land, fijne mensen, ontspannen leven en niet onbelangrijk ze spreken er Engels…

Helaas, konden we er niet vinden wat we wilden en hebben we onze zoektocht verlegd naar Europa. Wel wisten we dat we een wijngaard wilden beginnen en daarvoor nodig is de zon. Frankrijk had niet onze voorkeur en zo zijn we uiteindelijk beland in Zuid-Spanje (Monda).

Spaanse wijngaard 2

Nu ging onze wijnkennis niet veel verder dan het drinken daarvan. Daarom hebben we ons in Nederland goed voorbereid op alles wat met het opzetten en beheren van een wijngaard te maken heeft en nodig is. En natuurlijk het wijn maken zelf. Ook de Spaanse taal leren was een belangrijk onderdeel. Voor het laatste geldt uiteindelijk, dat de beste leerschool op de locatie zelf is en praten met de lokale bevolking.

Maar ook dan loop je nog regelmatig tegen dingen aan zoals bijv. de letters –a- en –o- aan het einde van een woord (meestal vrouwelijk of mannelijk) dat schept leuke/rare verwarring.
Bijv. dat je in een bar een bordje met ´caballo´ bestelt, terwijl je ´caballa´ bedoelt. Ofwel je vraagt om paard, maar je bedoelt makreel. En dus nee, een merrie is geen ´caballa´ …

Alles leren over wijn en een wijngaard…

Eenmaal aangekomen in november 2005, kwamen we vrij snel in contact met een jonge wijnmaker uit Montilla, provincie Córdoba. Hij is onze leermeester geworden en onze steun en toeverlaat voor lessen, vragen, twijfels, etc. Via hem hebben we ook de leverancier voor onze wijnstokken gevonden. We hebben een keuze gemaakt voor de Chardonnay druif, witte wijn, en voor de rode wijn de Merlot en Cabernet Sauvignon druif. Haha, ja inderdaad Franse druifsoorten … die vinden we nu eenmaal lekker.

Spaanse wijngaard 3Op de finca stonden alleen amandel- en olijfbomen. De olijfbomen zijn blijven staan (we maken ook onze eigen olijfolie), maar de amandelbomen zijn deels gerooid. Deze bomen hebben een niet zo´n lange levensduur als olijven en waren duidelijk aan hun einde. Na het rooien zijn er terrassen gemaakt en in maart 2008 hebben we de druivenstokken gepland. In totaal hebben we 2150 planten.

Er staat nog geen bodega en we zijn erg lang bezig geweest een vergunning hiervoor te krijgen. Geduld hebben is een belangrijke eigenschap die je moet hebben als je in Spanje iets gaat beginnen en/of wonen! En dan te bedenken dat geduld niet mijn sterkste eigenschap is ;-).

Morgen lees je het vervolg van de het verhaal van Marjolijn (en René) op hun Spaanse wijngaard REMSAMEN

7 Reacties
 1. Keuze voor het land en het product is begrijpelijk. De keuze voor een eigen wijngaard is bijzonder doordat het een lang en moeizaam proces is om dit van de grond te krijgen. Dit behoeft veel geduld, :-), vastberadenheid en een sterkte verlangen.
  Mooi, kom snel kijken.

  1. Hallo Lucie, Helaas heb ik hier nooit een bericht van gekregen dat je iets geplaatst, dus vandaar een wel erg laat antwoord :(. Het gaat ons prima. De bodega staat er en we gebruiken nu alle druiven voor verwerking. Ook geven we veel rondleidingen/proeverijen. Als je Facebook gebruikt, daar hebben we een pagina en zijn we te volgen https://www.facebook.com/remsamen/
   Groeten,
   Marjolijn

 2. Bijzonder, stoer, doorzetters, mocht je hulp nodig hebben bel mij. Ik ben een goeie kok, wijnkenner, kunstkenner en zou dolgraag mijn eigen wijngaard willen hebben.
  Ik wens jullie veel wijnplezier hik.

  1. Dag chris,
   was hier wat toevallig aan ’t surfen en rondkijken,
   moest je echt iets willen kopen: zie wijngaard kopen te Chantada van ‘Ribera Sacra’
   interessant aanbod, misschien kan je met enkele vrienden iets beginnen of met een groepje
   Groeten uit Belgie, Kristof

 3. hoi,
  ik ken iemand die ook over enkele jaren met een wijngaard wil starten. heb je een kado-tip voor zo iemand? een goed boek aan te bevelen? danku en veel succes!!

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.