Californische wijnverzamelaar veroordeelt voor wijnfraude

wijnfraudeRudy Kurniawan, een Californische wijnverzamelaar is afgelopen woensdag veroordeeld voor wijnfraude. Kurniawan, wiens familie rijk werd van de distributie van bier in Indonesië, verkocht wijn nepwijn aan andere verzamelaars. Kurniawan heeft ook nog kans dat hij de gevangenis in kan gaan. In april doet de rechtbank daar nog uitspraak over. De tijd die Kurniawan de gevangenis is kan draaien, kan oplopen tot 40 jaar.

Kurniawan’s Wijnfraude

Kurniawan vulde in zijn keuken flessen met nepwijn en verkocht deze vervolgens aan andere wijnverzamelaars als echt. In totaal lichtte hij andere wijnverzamelaars op voor 1,3 miljoen dollar. Kurniawan stond in de wijnwereld bekend als wijnverzamelaar die in het bezit was bijzondere wijnen. De wijnen van Kurniawan waren echter niet zo bijzonder. Zijn huis fungeerde als een soort wijnfabriek, waar Kurniawan flessen wijn vulde met nepwijn en de flessen voorzag van etiketten met daarop klinkende namen. In het huis van Kurniawan werden 19.000 wijnetiketten gevonden met daarop namen als Domaine de la Romanee-Conti, Domaine Ponsot, Chateau Latour en andere bekende en befaamde chateaus.

wijnfraudeDe wijnfraude van Kurniawan kwam onder meer aan het licht door een aantal foutjes die Kurniawan maakte. Zo probeerde hij in 2008 op een veiling een fles Domaine Ponsot uit 1929 te verkopen, terwijl deze wijnmaker pas in 1934 begon met bottelen van wijn. Maar ook verhandelde Kurniawan wijn afkomstig van een specifieke wijngaard van Domaine Ponsot uit de jaarganen 1945 tot en met 1971 terwijl Domaine Ponsot deze specifieke wijngaard niet voor 1982 in gebruik had.

Ook belazerde Kurniawan William Koch. Koch, rijk geworden door oa energie, winnaar van de Amerikaanse Zeilcup in 1992 én een kleinzoon van een Nederlandse immigrant en fervent wijnverzamelaar heeft de afgelopen jaren al vaker met het bijltje van wijnfraude gehakt en meerdere zaken gewonnen. Koch is wijnfraude zat en zet dan ook alles in om wijnfraude op te sporen, vast te stellen en tegen te gaan.

Kurniawan verkocht Koch 219 flessen wijn voor een bedrag van 2,1 miljoen dollar. Koch twijfelde aan de echtheid van de flessen wijn. Het moeilijke aan het ontdekken of een wijn echt is of niet, is dat je de fles uiteindelijk toch moet opmaken en moet proeven, maar dat is voor verzamelaars niet echt de bedoeling. Die willen de fles dicht en in de kelder. Koch stond dan ook in de getuigenbank.

43.000 flessen wijn

De wijnkelder van Kurniawan was gevuld met 43.000 flessen wijn. Om te bepalen hoeveel van deze flessen wijn nep zijn, werd wijnexpert Michael Egan ingehuurd.

Zowel Koch, Ponsont als Egan zijn blij met de veroordeling van Kurniawan. Of en hoelang Kurniawan de gevangenis ingaat, is nog even afwachten en zal in april volgend jaar bekend worden, maar de veroordeling van Kurniawan, na jarenlang onderzoek, is nu in ieder geval een feit!

Enhanced by Zemanta
Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.