Amerikaanse miljardair Koch wint wijnfraude zaak

wijnfraudeWe hebben het er nog niet eerder over gehad op Wijnbloggers, maar de wereldwijde wijnpers stond er bol van en volgde de zaak bijna van uur tot uur. Toch willen we deze zaak van wijnfraude, waar we het hier op Wijnbloggers al eerder over hebben gehad, niet helemaal onbesproken laten.

De wijnfraude zaak; wat was er aan de hand?

Miljardair William Koch, rijk geworden door oa energie, winnaar van de Amerikaanse Zeilcup in 1992 én een kleinzoon van een Nederlandse immigrant, 24 flessen wijn tijdens een veiling van de wijnen van Eric Greenberg, een rijke tech en internet goeroe.  Koch kocht de 24 flessen wijn afkomstig uit de Bordeaux uit verschillende jaargangen tussen 1864 en 1950 in 2005. Voor de duurste fles, een magnum fles Petrus uit het jaar 1921 betaalde Koch 30.000 dollar en in totaal betaalde Koch 320.000 dollar. Later bleek echter dat er iets niet helemaal klopte met de wijn, althans met de etiketten en sleepte Koch Greenberg voor de rechter.

Na lang bekvechten en een rechtzaak die de heren bijna 14 miljoen dollar gekost heeft, heeft de jury Koch in het gelijk gesteld en moet Greenberg hem compenseren voor de geleden schade. In totaal, zo heeft de jury besloten, krijgt Koch 12 miljoen dollar.

Kruistocht tegen wijnfraude

Koch heeft aangegeven dit geld te gaan gebruiken om wijnfraude op te sporen, vast te stellen en tegen te gaan. Ook zei hij geen wijnen meer op een veilingen te kopen, aangezien dit niet te vertrouwen is, omdat er heel veel valse flessen in omloop zijn. Hij is van plan nog veel meer zaken aan te spannen.

Het is niet de eerste keer dat Koch te maken heeft met nepwijnen. Al eerder won hij een zaak tegen Duitse wijnexpert en -handelaar Hardy Rodenstock over valse Thomas Jefferson Wijnen (Château Lafite 1784 en 1787 met daarop de naam van de Amerikaanse president Thomas Jefferson (persoonlijk) gegraveerd), en spande Koch zaken aan tegen Kurniawan, Christies en Acker Merrall & Condit, wegens het kopen en verkopen van frauduleuze wijnen.

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.