Wijnfraude zo oud als de weg naar Rome

wijnfraudeMet enige regelmaat zie je de berichten over wijnfraude voorbij komen. Vorige maand werden er nog drie managers van de Esterlin Champagne coöperatie nog veroordeeld voor wijnfraude, of liever gezegd Champagnefraude. . Het drietal verkocht nep vintage Champagne voor echt. Maar wijnfraude is niets nieuws. Wijnfraude is al zo oud als de weg naar Rome.

Plinius, de Oudere ( leefde van 23 tot 79 na Chr.) verkondigde al dat de kwaliteit van de tafelwijnen in die tijd al niet te vertrouwen waren. Reden voor Wijnbloggers om eens in de wereld van de wijnfraude te duiken. De komende dagen zul je hier dan ook een reeks van artikelen over list en bedrog in de wijnwereld vinden.

Wat is wijnfraude?

Binnen de Europese Unie geldt dat wijn wijn is als het ontstaan is door het vergisten van het sap van druiven. Als er iets anders dan druiven(sap) aan toegevoegd wordt, zou het volgens deze regel geen wijn zijn. Toch gebeurt het vaak dat er iets toegevoegd wordt en het gewoon als wijn verkocht wordt. Hierbij kun je denken aan het toevoegen van water bij de wijn of toevoegen van meer suiker (dan is toegestaan) en andere stoffen. Maar ook het foutief vermelden van een jaartal of andere druiven gebruiken dan op het etiket vermeldt staat, het vervalsen van etiketten of wijnmost uit andere landen laten overkomen en dan er wijn van maken, zijn zaken die niet mogen en onder wijnfraude vallen.

wijnfraudeEn dan heb ik het nog niet eens over wijnfraude met bijvoorbeeld het beleggen in dure wijn, mensen wijs maken dat ze een dure fles wijn kopen en dat het dan maar een gewoon simpel wijntje is. Verzamelaars en liefhebbers van wijn zijn gemakkelijk te bedotten. Vaak wordt de wijn niet gedronken en koopt men een fles wijn om de naam en als investering, maar of er ook daadwerkelijk wijn in zit van een beroemd wijnchateau blijft de vraag.

Voorbeelden van wijnfraude zijn er dan ook genoeg, maar daar zullen we binnenkort verder op in gaan.

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.