Wijnfilmpje de Bordeaux

Bordeaux - stadVia-via stuitte ik op een reeks mooie filmpjes over de Bordeaux. De Bordeaux, een mooie wijnstreek in Frankrijk heeft meer dan 9.000 wijnchâteaus, meer dan 50 appellations en heeft waarschijnlijk de meeste bekende wijnnamen en wijnhuizen binnen haar grenzen.

Deze reeks filmpjes over de Bordeaux, die we de komende week zullen hier op Wijnbloggers zullen publiceren, zijn gemaakt door James Cluer van Fine Vintage LTD. James Cluer is een ‘Master of Wine’ en een ‘leading expert of wine’. Wereldwijd zijn er sinds 1953 300 kandidaten erin geslaagd om deze ‘Master of Wine’-titel te behalen. In Noord-Amerika zijn er 30 Masters of Wine, waar James Cluer er één van is.

Master of Wine

Master of Wine (MW), de Engelse titel of de in Nederland gebruikte titel Master Vini (MV), mag je achter je naam zetten, als je echt, echt, echt iets van wijn afweet. Mensen die deze titel achter hun naam mogen zetten, beschikken over het allerhoogste niveau van wijnkennis. Als je deze titel wil behalen, moet je over een ontzettende, uitgebreide wijnkennis beschikken.  Je moet theoretische wijnkennis hebben, praktische wijnkennis, technische wijnkennis, maar ook commerciële wijnkennis.

Er zijn maar weinig mensen dus die over deze titel beschikken. In Nederland hebben we er één: Frank Smulders en in Amerika dus 30, waaronder dus James Cluer, die er overigens ruim 11 jaar over heeft gedaan om Master of Wine te worden.

James Cluer

James Cluer begint zijn wijncarrière op 18-jarige leeftijd in de wijnhandel. Hij werkt dan bij een importeur in Hong Kong. Hij behaalt dan ook zijn 1e WSET. Na het behalen van zijn University-diploma vertrekt James naar de Bordeaux en gaat hij werken bij Milhade et Fils. Hij doet daar werkelijk van alles: van druivenplukken tot de vintage etc. Hij leert hier het wijnvak letterlijk van de grond af kennen. James doet het goed en is binnen paar jaar verantwoordelijk voor de wijnhandel van Milhade et Fils voor 18 landen. James reist de wereld rond, ontmoet kopers, bezoekt wijngaarden en leert wie-wie is in de wijnindustrie.

In 1997 rondt hij alle WSET-opleidingen af om in 1998 te beginnen aan zijn zelf opgezette Master of Wine-programma. Daarvoor werkt hij op wijngaarden in Australië en Californië en bezoekt allerlei verschillende wijnlanden en –gebieden. 11 jaar later mag hij zich Master of Wine noemen.

BordeauxJames Cluer in de Bordeaux

De wijngeschiedenis van de Bordeaux gaat eeuwen terug en wijnen vanuit de Bordeaux zijn wereldwijd bekend en geliefd. De Bordeaux verkoopt meer dan 850 miljoen flessen wijn.

In het filmpje van vandaag is James Cluer in de stad Bordeaux, de hoofdstad van de wijnwereld gelegen op de oevers van de Gironde. De Gironde, die zich vertakt in de Dordogne en de Garonne, de, speelt een belangrijke rol in de Bordeaux. Alleen al omdat deze rivier de gebieden binnen de Bordeaux aangeeft.

De Bordeaux is namelijk verdeeld in 3 gebieden:

In het onderstaande filmpje neemt James Cluer ons mee door de stad Bordeaux, langs oude gebouwen, kleine, mooie straatje en het culinaire leven in Bordeaux.

James Cluer visits Bordeaux – France

Volgende week gaan we in de Bordeaux op bezoek bij Château Smith Haut Lafitte.

 

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.