Wijnfilmpje Chateau Smith Haut la Fitte

chateau smith haut la fitteVorige week begonnen we onze wijntour door de Bordeauxstreek met James Cluer (MV) in de wijnhoofdstad zelf:  De stad Bordeaux. Deze week reizen we af en gaan we in zuidelijke richting, waar op 20-25 minuten rijden het beroemde Chateau Smith Haut la Fitte (Pessac-Léognan) te vinden is.

Chateau Smith Haut la Fitte

Dit chateau kent een rijke geschiedenis, die in ieder geval teruggaat naar het jaar 1365 wanneer de familie Bosq op het chateau begint met het verbouwen van druiven. Het chateau dankt zijn naam aan George Smith die het als 18e eeuwse eigenaar naar zich zelf vernoemt. De wijnen die in deze periode gemaakt worden, worden door de schepen van George naar allerlei overzeese gebieden verscheept. Het chateau komt in 1990 uiteindelijk in handen van Daniel Cathiard en zijn vrouw Florence, de huidige eigenaren.

Daniel Cathiard – Chateau Smith Haut la Fitte

Daniel en Florence Cathiard, beide ooit lid van het Franse Olympische skiteam, kopen het vervallen chateau in 1990 (voor naar men zegt 220 miljoen francs). Met de koop van het chateau zijn ze er nog niet; de boel is zwaar vervallen en er zijn forse investeringen, in zowel het chateau, de wijngaard, de tonellerie als alle andere gebouwen nodig. Ruim 2 jaar wordt er geklust en gedaan om het chateau met bijbehorende wijngaard op te knappen en zet Daniel een chateau neer waar moderne technieken met traditie vermengd worden.

Het chateau van Daniel is zo’n 56 hectare groot en is vooral beplant met de druivenrassen: merlot, cabernet sauvignon, cabernet franc, sauvignon blanc, sauvignon gris en semillon (op wijnstokken van ca. 30 jaar oud).

Het filmpje

In het filmpje krijg je een korte rondleiding in de wijngaard en vertelt James Cluer over het chateau. Erg leuk! 🙂


 

Wijnen van Chateau Smith Haut la Fitte

De wijnen van Chateau Smith Haut la Fitte zijn wereldwijd bekend en te verkrijgen. Voor een fles van dit chateau uit het jaar 2009 betaal je gemiddeld 178,00 euro (prijs op internet volgens wine-searcher). In Nederland koop je deze fles bij Best of Wines voor 139,00 euro. Een flesje rood uit 2006 kost dan weer 48,00 euro.

In Nederland worden de wijnen van dit chateau verkocht door 4 verschillende wijnwinkels:

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.