Wijnfilmpje Chateau Palmer

Chateau PalmerAl een aantal weken zijn we op Wijnbloggers op rondreis door de Bordeaux. Niet in eigen persoon helaas, maar door filmpjes van James Cluer (MV) die verschillende grote châteaus in de Bordeaux. Zo gaf James Cluer ons al een rondleiding in de wijnhoofdstad  Bordeaux, op Chateau Smith Haut la Fitte,  Chateau la Louvière en  Chateau Margaux. Deze week bezoeken we met James Chateau Palmer, gelegen in het dorpje Cantenac dat onder de appellation Margaux valt.

Chateau Palmer

Chateau Palmer dankt zijn naam aan General Palmer die in 1814, net na het Napoleon-tijdperk, op reis is in de Bordeaux en het chateau koopt van weduwe Marie de Gascq, die het erg graag wilt verkopen. Deze weduwe is trots op haar chateau en schuwt ook niet om haar chateau te vergelijken met bijvoorbeeld Chateau Lafite-Rothschild. Generaal Palmer, in Engeland befaamd om zijn overwinningen op zowel het slagveld als vrouwelijk schoon, is aan het einde van zijn reis zo onder de indruk van Madame de Gasq en het chateau dat hij het koopt. Daar stopt zijn kooplust overigens niet. Generaal Palmer blijft allerlei wijngaarden opkopen en bezit in 1930 dan ook 163 hectare land in Frankrijk. 82 hectare hiervan wordt gebruikt als wijngaard. De kooplust van de Generaal is ook zijn ondergang en hij wordt dan ook 1844 failliet verklaard.

Chateau Palmer gebroeders pereireChateau Palmer komt dan in handen van de bank totdat het in 1853 gekocht wordt door de gebroeders Pereire. Deze broers beginnen met een grootschalig reorganisatie van het chateau, maar zijn net te laat klaar voor de grote classificatieronde van 1855, waar de wijnen van het Chateau Palmer een Troisièmes cru-classificatie krijgen. De laatste jaren van de 19e eeuwen kenmerken zich door grote tegenslagen voor de gebroeders Pereire. De phylloxera-plaag, de Frans-Duitse Oorlog (1870-1871) en de Eerste Wereldoorlog ze maken het allemaal, maar weten het vooralsnog allemaal te “overleven”. Maar in 1930 is de bodem van de schatkist van de Pereire-broeders bereikt en moeten ze Chateau Palmer verkopen.

In 1938 komt Chateau Palmer in handen van 4 families uit de Bordeaux: de families Sichel, Mähler-Besse (waarvan de Mähler-kant uit Nederland komt), Ginestet en Miailhe. Vandaag de dag zijn daar nog twee families van over: Sichel en Mähler-Besse en zij voeren nu dus nog steeds met veel succes het bewind over Chateau Palmer.

James Cluer bezoekt Chateau Palmer

James Cluer is een ‘Master of Wine’ en een ‘leading expert of wine’. Wereldwijd zijn er sinds 1953 300 kandidaten erin geslaagd om deze ‘Master of Wine’-titel te behalen. In Noord-Amerika zijn er 30 Masters of Wine, waar James Cluer er één van is. In zijn Bordeaux Wine Tour bezoekt James Cluer verschillende beroemde wijnchateaus. Vandaag neemt hij een kijkje op Chateau Palmer, een schitterend wijnchateau.

Andere Wijnfilmpjes op Wijnbloggers.nl

Wijnfilmpje Chateau Margaux
Wijnfilmpje Chateau la Louvière
Wijnfilmpje Chateau Smith Haut la Fitte
Wijnfilmpje de Bordeaux
Een parodie op Ilja Gort
De Wijnoogst; wanneer oogst je?
Een jaar in de Bourgogne
De geschiedenis van wijn in Amerika
Wijnbouw in Californië

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.