Wijnfilmpje Chateau Margaux

Chateau MargauxEén van de beroemdste chateaus is misschien wel Chateau Margaux. Naast Chateau Lafite (het huidige Chateau Lafite Rothschild, Chateau Latour, Chateau Haut-Brion en Chateau Mouton Rothschild ontving Chateau Margaux in 1855 ,met de classificatie van bordeauxwijnen 1855, de classificatie Premiers cru (de hoogste classificatie dus). De wijnen van chateau Margaux zijn beroemd en geroemd. Onder andere door Thomas Jefferson die in 1787 het chateau al roemde om haar wijnen.

Chateau Margaux en haar geschiedenis in vogelvlucht

Chateau Margaux heeft een lange geschiedenis. Het wordt voor het eerst genoemd in de 12e eeuw. Er wordt dan melding gemaakt van vesting Lamothe of La Mothe. In de 15e eeuw wordt in oude documenten voor het eerst gesproken over wijnen die “Margou” of “Margous” heten.

Door de eeuwen heen is het bezit van Chateau Margaux in vele handen geweest. Zo werd het chateau bijvoorbeeld in 1802 gekocht voor 650.000 francs door Bertrand Douat, Markies de la Colonilla. Deze Douat geeft opdracht aan Guy-Louis Combes (een zeer bekend architect in die tijd) om het bijna tot de grond vervallen chateau te herbouwen tot het chateau, dat het nu nog steeds is. Chateau Margaux wordt ook wel Versailles van de Médoc genoemd. Douat heeft er echter nooit kunnen wonen. Alvorens de herbouw van het chateau is gerealiseerd, komt Douat te overlijden.

In 1925 komt Chateau Margaux in handen van Fernand Ginestet. Door het steeds meer opkopen van aandelen, verkrijgt Fernand Ginestet het volledige eigendom. In 1949 geeft Fernand het chateau door aan zijn zoon Pierre. Er volgen dan roerige jaren met veel problemen op het chateau Margaux. Zo zijn er problemen om aan de eisen, waaraan de Premiers crus volgens de classificatie moeten voldoen, te voldoen en ook de financiële problemen nemen toe.

Dit resulteert erin dat zoon Pierre het chateau verkoopt aan de Félix Potin Groep. Aan het hoofd van deze group staat de Griekse André Mentzelopous en onder zijn leiding herwint Chateau Margaux zijn status. Forse investeringen in het vervallen chateau en strak management zorgen er voor dat Chateau Margaux weer aan de top komt. Na het overlijden van André Mentzelopous neemt zijn dochter Corinne het roer over en is ook de huidige eigenaar.

James Cluer bezoekt Chateau Margaux

James Cluer is een ‘Master of Wine’ en een ‘leading expert of wine’. Wereldwijd zijn er sinds 1953 300 kandidaten erin geslaagd om deze ‘Master of Wine’-titel te behalen. In Noord-Amerika zijn er 30 Masters of Wine, waar James Cluer er één van is. In zijn Bordeaux Wine Tour bezoekt James Cluer verschillende beroemde wijnchateaus. Zo bezocht hij eerder al Chateau Smith Haut la Fitte en Chateau la Louvière. Vandaag neemt hij een kijkje op Chateau Margaux, een schitterend wijnchateau.

 

Andere Wijnfilmpjes op Wijnbloggers.nl

Wijnfilmpje Chateau la Louvière
Wijnfilmpje Chateau Smith Haut la Fitte
Wijnfilmpje de Bordeaux
Een parodie op Ilja Gort
De Wijnoogst; wanneer oogst je?
Een jaar in de Bourgogne
De geschiedenis van wijn in Amerika
Wijnbouw in Californië

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.