Wijnfilmpje Chateau d’ Yquem

Chateau d'YquemChateau d’ Yquem, gelegen in de Sauternes in de wijnstreek Bordeaux, is het volgende beroemde Chateau waar James Cluer (Master of Wine) op bezoek gaat. Chateau d’ Yquem is vooral bekend om haar zoete, witte wijnen.

Chateau d’ Yquem

Chateau d’ Yquem heeft een oppervlakte van 113 hectare en is beplant met twee verschillende druivensoorten: Sémillon (80%) en Sauvignon Blanc (20%).  Door klimaat van Sauternes ondergaan de druiven de zogenoemde nobele rotting (veroorzaakt door de schimmel Botrytis cinerea). Door deze nobele rotting krijgt de wijn een unieke zoetheid. Het “nadeel” van de nobele rotting is, dat het rendement erg laag is. Door de nobele rotting verdwijnt bijna alle vocht uit de druiven. Hierdoor is door opbrengst van de druiven dus laag. Zowel de unieke zoetheid, als het lage rendement zijn de redenen dat de prijzen van de wijnen van Chateau d’ Yquem zo ontzettend hoog zijn. Omdat het rendement zo laag is en de eisen aan de kwaliteit van de wijn zo hoog, wordt er soms een jaargang overgeslagen. Zo heeft Chateau d’ Yquem pas geleden bekend gemaakt dat er geen wijn zal komen in de jaargang 2012. Ook in 1992 was dit het geval.

In de classificatie van 1855 neemt het Chateau d’ Yquem een speciale plaats in. Gelegen buiten de Médoc, Chateau d’ Yquem, kreeg Chateau d’ Yquem een aparte (speciaal voor Chateau d’ Yquem ingestelde) klasse om zo toch geclassificeerd te kunnen worden als Premier Grand Cru Superieur.

De naam van het Chateau d’Yquem is waarschijnlijk afkomstig van het Germaanse aig-helm, wat helm bezittend betekent en via de familie d’ Yquem heeft het chateau deze naam verkregen.

De geschiedenis van Chateau d’ Yquem in vogelvlucht

Heel, heel lang geleden was Chateau d’ Yquem in handen van Eleonora van Aquitanië. De wonderschone Eleonora trouwde in 1137 met prins Louis Capet, die vlak daarna koning Lodewijk VII van Frankrijk werd. Dit huwelijk hield 15 jaar stand, totdat het in 1172 werd ontbonden door de Paus op gronde van overspel. Eleonora stapte echter opnieuw in het huwelijksbootje en deze keer met Henri Plantagenet, die in 1154 koning Hendrik II van Engeland werd. Château d’Yquem werd hierdoor een koninklijk, Brits landgoed. Gedurende Middeleeuwen blijft het in handen van de Engelsen en pas bij het einde van de Honderdjarige Oorlog in 1453 valt het weer onder Frankrijk.

Chateau dYquem francoiseIn 1593 wordt Chateau d’ Yquem als een feodaal landheerschap aan Jacques Sauvage gegeven en deze Jacques bouwt het Chateau zoals het nu eigenlijk is. In 1711 verkrijgt de familie Sauvage het gehele eigendom van het Chateau. Via vererving komt Chateau d’ Yquem in 1755 in handen van Françoise Josephine Sauvage d’ Yquem, eigenlijk in handen van haar man Louis Amédée de Lur Saluces, maar hij komt om bij een ongeluk als ze net drie jaar getrouwd zijn. Françoise Josephine, wees op haar 17e en weduwe op haar 20e krijgt het voor het zeggen op het chateau en blijkt over uitstekende managementkwaliteiten te beschikken. Jong als ze is, loodst ze het Chateau ongeschonden door de Franse Revolutie heen en weet zij het ook te behouden. Na haar dood neemt kleinzoon Romain-Bertrand haar rol met passie en toewijding over. En als het Chateau net onder zijn bewind staat, wordt Chateau d’ Yquem geclassificeerd als Premier Grand Cru Superieur.

Er volgt een periode van voorspoed voor het Chateau en van heinde en verre komt men om de wijn van dit chateau te kopen. Het verhaal gaat dat de Constantijn, de broer van Tsaar Nicolaas 20.000 gouden francs betaalde voor een vaatje wijn van Chateau d’ Yquem.

Maar dan keert het tij. De phylloxera-crisis breekt uit en gaat niet aan het chateau voorbij. En ook breekt de Eerste Wereldoorlog uit en Chateau d’ Yquem wordt bezet en omgetoverd in een militair hospitaal. De kleinzoon van Françoise Josephine, Bertrand de Lur-Saluces, die dan leiding aan het chateau geeft, moet, geheel volgens familietraditie het leger in en overleeft deze oorlog ook. Terug van het front neemt hij na het einde van de oorlog de touwtjes op het Chateau weer in handen. Maar dan breekt de Tweede Wereldoorlog uit en moet Bertrand, als oudgediende, weer vechten in de oorlog. Bertrand brengt 2 jaar van de oorlog door als krijgsgevangene, maar weet ook deze oorlog te overleven. Na de oorlog komt hij weer terug op zijn geliefde Chateau d’ Yquem en herstelt het Chateau in haar volle glorie.

1975In 1968 overlijdt Bertrand. Bertrand heeft zelf geen kinderen, maar heeft zijn neef, Alexandre de Lur Saluces, als zijn opvolger aangewezen en Alexandre komt dan ook aan het roer van het chateau te staan. Alexandre kent geen makkelijke start. De eerste oogsten onder zijn beheer zijn verschrikkelijk slecht, in de Bordelaise wijnhandel is er sprake van een crisis en de erfbelastingen die Alexandre moet betalen voor Chateau d’ Yquem zijn immens hoog en drukken vreselijk op zijn schouders. Maar het lukt Alexandre om overeind te blijven. Mede dankzij het geweldige jaar 1975 dat een sublieme wijn oplevert en ook dankzij het begin van de jaren ’80, als de wijnen ook van een uitstekende kwaliteit zijn, weet Alexandre het te redden en lukt het om nieuwe investeringen te doen en nieuwe investeerders aan te trekken om zo het chateau te behouden en te moderniseren.

Alexandre zal uiteindelijk 35 jaar aan het hoofd van het chateau gaan. In 2004 schuift de LVMH-Group (Luis Vuitton – Moët Hennessy), de grootste aandeelhouder van chateau sinds 1999, Pierre Lurton naar voren om het management over te nemen. Pierre Lurton, afkomstig van een bekende familie uit de Bordeaux en manager van meerdere en andere wijngaarden, neemt het stokje geweldig over en leidt het Chateau nog tot op de dag van vandaag.

Wijnfilmpje Chateau d’ Yquem

Zoals beloofd, het filmpje over het bezoek van James Cluer aan Chateau d’ Yquem.

Andere Wijnfilmpjes op Wijnbloggers.nl

Chateau Cos d’Estournel
Chateau Lafite-Rothschild
Chateau Mouton-Rothschild
Chateau Ducru-Beaucaillou
Chateau Palmer
Chateau Margaux
Chateau la Louvière
Chateau Smith Haut la Fitte
Bordeaux

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.