Wijnfilmpje Chateau Cos d’Estournel

Chateau Cos d’EstournelChateau Cos d’Estournel, gelegen vlakbij Saint-Estèphe dankt haar naam aan Cos. Cos betekende in het oude Gascons (dialect dat in het oude Aquitanië werd gesproken) “heuvel van kiezelstenen”. D’Estournel is afkomstig van een belangrijk persoon in de geschiedenis van het Chateau Louis Gaspard D’Estournel.

Chateau Cos d’Estournel heeft een wijngaard van zo’n 91 hectare, die voornamelijk beplant is met Cabernet Sauvignon (60%) en Merlot (40%). De wijngaard is zeer dicht beplant. Er staan zo’n 8000 tot 10.000 wijnstokken per hectare. De gemiddelde leeftijd van deze druivenstokken is 35 jaar oud.

Château Cos d’Estournel, bekend van haar eerste wijn: Chateau Cos d’Estournel en haar tweede wijn Les Pagodes de Cos (sinds 1994). Voor de Chateau Cos d’Estournel worden alleen druiven gebruikt die afkomstig zijn van wijnstokken die minimaal 20 jaar oud zijn. Jaarlijks produceert het Chateau zo’n 32.000 kisten wijn.

Chateau Cos d’Estournel - LGEDe geschiedenis van Chateau Cos d’Estournel in vogelvlucht

Zoals geschreven dankt het Chateau haar naam aan een heuvel van kiezelstenen en aan Louis Gaspard d’Estournel. Deze Louis Gaspard D’Estournel, geboren in 1762, erft in 1811 een aantal wijngaarden. De ambities van Louis zijn groot en hij ziet ze voor een groot gedeelte al snel gerealiseerd. De wijnen van zijn Chateau Cos d’Estournel worden wereldberoemd en gaan de hele wereld over. In 1852 moet Louis het chateau vanwege grote schulden echter verkopen. Hij verkoopt het chateau aan een Londense bankier, Martyns, van wie Louis tot aan zijn dood in 1853 op het chateau mag blijven wonen. Louis maakt dus net niet mee dat zijn wijn van Chateau Cos D’Estournel als Deuxième cru wordt geclassificeerd bij de Classificatie van 1855.

In 1869 wordt het Chateau verkocht aan de Baskische familie Errazu, die het in 1889 weer verkoopt aan de gebroeders Hostein. In 1917 komt Chateau Cos D’Estournel in handen van Fernand Ginestet, een groot wijnhandelaar in de Bordeaux. De kleinzonen Jean-Marie, Yves en Bruno Prats erven van Fernand het Chateau en het wordt ondergebracht in Domaines Prats (een holding van de families Ginestet en Prats). Uiteindelijk gaat in 2000 het Chateau over in handen van Michael Reybier, die ook de huidige eigenaar is van de Hongaarse wijngaard Tokaj Hetszolo. Ook beschikt deze Reybier over verschillende grote hotels en spa’s.

Wijnfilmpje Chateau Cos d’Estournel

In onze reeks van wijnfilmpjes die we hier op Wijnbloggers laten zien, gaat James Cluer (MW) vandaag op bezoek bij Chateau Cos d’Estournel. Weer een leuk filmpje over zijn bezoek aldaar.

Andere Wijnfilmpjes op Wijnbloggers.nl

Chateau Lafite-Rothschild
Chateau Mouton-Rothschild
Chateau Ducru-Beaucaillou
Chateau Palmer
Chateau Margaux
Chateau la Louvière
Chateau Smith Haut la Fitte
Bordeaux

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.