Wijnfilmpje Champagne Bollinger

Champagne film bollingerJames Bond, maar ook de twee dames uit Absolutely Fabulous zijn dol op de champagne van het Bollinger Champagnehuis. James Bond mag dan af en toe ook Dom Perignon in zijn films drinken, als je gaat turven van welk champagnehuis James Bond de meeste champagne drinkt, kom je toch uit bij Bollinger. Vandaag in deze reeks filmpjes over Champagnehuizen, die we op Wijnbloggers laten zien, brengt James Cluer (Master Of Wine) een bezoekje aan het Champagnehuis van Bollinger.

Champagnehuis Bollinger

Het champagnehuis Bollinger is gelegen in het Franse plaatsje Ay, niet ver van Épernay, in het departement Marne. Het  is in 1829 opgericht. De wijngaarden van dit champagnehuis omvatten zo’n 164 hectare én zijn geclassificeerd als Grand of Premier Cru. Per jaar komen er maar een beperkt aantal kisten champagne van dit champagnehuis. Bij het maken van hun champagne, laat Bollinger de champagne 2x langer rijpen dan vereist is voor de appellation. Dit omdat: “Great wine needs the luxury of time to develop it’s full character”, aldus de website van Bollinger.

In het filmpje bezoekt James Cluer de Bollinger wijngaard: Vieilles Vignes Françaises Clossaint Jacques, één van weinige wijngaarden die de phylloxera-plaag overleefde. De phylloxera trok rond 1870 door Frankrijk (en de rest van de wereld toesloeg) heen en vernietigde wel zo’n 70 % van de wijngaarden. Deze wijngaard is omringd door een hoge muur en dat zou volgens Cluer wel eens hun redding geweest kunnen zijn. Misschien dat de druifluis er niet overheen kon springen 😉

Bollinger Athanase de villermontBollinger; de geschiedenis van een champagnehuis in vogelvlucht

Eén avontuurlijke aristocraat en twee gepassioneerde wijnexperts was er voor nodig om dit champagnehuis op te richten in 1829. Athanase de Villemont, de jongste zoon van een aristocratische familie erft een wijngaard in het plaatsje Ay. Athanase ziet gelijk de mogelijkheden, maar als aristocraat mag hij zich niet bezig houden met handel. Hij moet dus een andere manier zien te vinden. Die manier biedt zich aan als Athanase Joseph Bollinger en Paul Renaudin ontmoet. Joseph Bollinger, een Duitser, is in de Champagnestreek om meer te leren over de handel en wandel van champagne. Paul Renaudin is een lokale bewoner met een enorme passie voor champagne. Het klinkt tussen de drie heren en op 6 februari 1829 wordt het Champagnehuis Renaudin-Bollinger &Cie opgericht. Bollinger houdt zich met de verkoop bezig, Renaudin stort zich op de wijnkelder en Athanase vormt de &Cie, de stille vennoot.

In 1837 trouwt Joseph Bollinger met de dochter van Athanase de Villemont en hun zonen Joseph en Georges nemen het roer van het champagnehuis. De gebroeders moeten grote uitdagingen (druifluis, WOI) overwinnen, maar ze weten hun hoofd boven water te houden.

In 1920 ziet de 24-jarige zoon van Georges, Jacques Bollinger zich voor een pittige taak staan, want dan komt hij aan het hoofd van het Champagnehuis te staan. Hij wordt hierbij wel geholpen door een aantal neven.(De kracht van Bollinger ligt vooral in het feit dat de familie zeer betrokken en verbonden is met het champagnehuis). Jacques kijkt verder dan de grenzen van Frankrijk en laat Engeland kennis maken met zijn champagne en daar zijn ze er ook dol op. Ook onder onder leiding van Jacques ziet het champagnehuis zich voor een aantal grote uitdagingen staan: De recessie en de Tweede Wereldoorlog moeten overleefd worden. En was Jacques misschien in het begin nog een groentje en onervaren, met sterk leiderschap loodst hij het champagnehuis door deze zware tijden heen.

madameAls Jacques sterft, komt Bollinger onder leiding van Madame Jacques, de Schotse Elizabeth Law de Lauriston-Boubers, waar hij in 1923 mee getrouwd was. Madame Jacques, zoals iedereen haar noemde, is dan 42 jaar. Al vanaf het begin van haar huwelijk is zij gepassioneerd betrokken geweest bij het Champagnehuis en nu moet zij het dus alleen doen. Madame Jacques is een gepassioneerde, innovatieve, charmante, wereldwijze en perfectionistische zakenvrouw, die het Bollinger nog bekender en het merk nog sterker maakt. Tot haar dood in 1971 blijft zij sterk betrokken bij het champagnehuis.

De leiding van het Champagnehuis is (tientallen) jaren in handen van familie, maar in 2008 benoemt de familie voor het eerst een niet-familielid als hoofd van de organisatie. Jerome Philipon neemt het roer over en voert nu nog steeds het bewind over dit mooie, unieke champagnehuis.

Wijnfilmpje Champagne Bollinger

Gerelateerde filmpjes:

Champagne (intro)
Veuve Clicquot
Dom Perignon
Billecart-Salmon

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.