Wijnfilmpje: Een jaar in de Bourgogne

Wijnfilm: Een jaar in de Bourgogne18 september is in Parijs de wijnfilm ‘A Year in Burgundy‘ in première gegaan. In deze film, of liever gezegd documentaire, worden een aantal bekende wijnboeren gevolgd door de camera gedurende het seizoen 2011; een jaar van heftige hagelstormen en hittegolven in de lente.

Zeven wijnmakers uit de Bourgogne worden gedurende een jaar gevolgd. De wijnmakers zijn afkomstig van bekende wijnhuizen. Dan moet je denken aan wijnhuizen als Domaine Perrot-Minot, Domaine Morey-Coffinet, Domaine Bruno Clavelier, Domaine Mortet, Domaine Michel Gay&Fils, Domaine Cornin en Domaine Leroy met haar bekende eigenaresse Lalou Bize-Leroy. Lalou Bize-Leroy is geboren en getogen in de wijnwereld en ook mede-eigenaar van het bekende Domaine de la Romanée-Conti.

De Bourgogne met haar rijke historie aan wijnbouw is natuurlijk een prachtig decor voor deze film.

De Bourgogne in het kort…

De Bourgogne is wereldberoemd om haar rode en witte wijnen. Vooral de rode pinot noirs en witte chardonays zijn befaamd. De Bourgogne bestaat uit een aantal departementen als Yonne (Chablis), Côte-d’Or (Côtes de Nuits en Côte de Beaune), Saône-et-Loire (Chalonnais en Mâconnais), Nièvre en een gedeelte van de Beaujolais.

De wijnbouw in de Bourgogne gaat eeuwen terug. Toen de Romeinen in 51 v. Chr. Gallië veroverden, troffen ze daar al Kelten aan die toen waarschijnlijk al wijn produceerden in het gebied wat wij nu de Bourgogne noemen. Echt bewijs is daar niet voor, maar wel is er een grafsteen gevonden uit de 2e eeuw na Chr. waarop een Keltische god staat afgebeeld met een wijnrank in zijn rechterhand. Op andere grafstenen die gevonden zijn, staan weer druiventrossen. Maar echt bewijs is er niet. Het eerste echte bewijs van wijnbouw in deze streek komt uit een toespraak voor keizer Constantijn de Grote ter ere van een bezoek aan Autun. In deze toespraak wordt het beeld geschetst van verlaten wijngaarden waar de wortels van oude wijnstokken zo in elkaar verstrengeld zijn dat er gat meer in de grond te graven. Toch zijn er volop bewijzen te vinden dat in de Bourgogne al vanaf het begin van de 4e eeuw werd volop commerciële wijnbouw werd bedreven en dat is eigenlijk niet meer veranderd.

En weer terug naar de film…

Met de Bourgogne als achtergrond en 7 bekende wijnmakers die een jaar gevolgd worden, is deze documentaire een aanrader om te zien. De film heb ik nog niet gezien, maar onderstaande trailer belooft al wat…

A Year in Burgundy: Trailer from InCA Productions on Vimeo.

Andere leuke filmpjes over wijn:

Filmpje: Australische wijnen en hoe het begon
Filmpje: In den beginne daar was wijn…
Filmpje: Duitse monniken
Filmpje: Een middeleeuwse boottocht
Filmpje: La Romannée Conti
Filmpje: Champagne

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.