Wat betekent een jaartal op een wijnetiket?

jaartal wijnetiketVaak staat er op het etiket van een fles wijn een jaartal. We weten allemaal wel wat een jaartal betekent, maar wat wil het zeggen op het wijnetiket van een fles wijn? Is het jaar waarin de druiven worden geplukt/geoogst? Of het jaartal waarin de wijn wordt gebotteld? Het jaar dat de wijn op de markt komt?

Zo’n gekke vraag is het dus niet… 🙂

Wat zegt het jaartal op het wijnetiket nu?

Het jaartal dat op een wijnetiket staat – in het Engels ‘Vintage’ genoemd – geeft het jaar aan dat de druiven zijn geoogst. Voor wijngebieden en wijnlanden als de Bordeaux, Canada en de Verenigde Staten betekent dit dat 95 procent van de druiven geplukt moeten zijn in het jaar dat op het etiket van de fles komt te staan.

Dus heb je bijvoorbeeld een fles wijn uit Californië en er staat 2011 op het wijnetiket, dan mag je er van uitgaan dat de druiven, waarvan de wijn gemaakt is, voor 95 procent in 2011 geoogst zijn. Staat er geen jaartal op het wijnetiket dan kun je er van uitgaan dat de wijn is gemaakt van druiven afkomstig uit verschillende oogsten (jaren).

Het is overigens niet verplicht om een jaartal op het wijnetiket te vermelden, toch zie je het vaak wel. Op flessen tafelwijn (wijn zonder specifieke afkomst en/of kwaliteitseisen) mag juist géén jaartal staan. Deze wijn kan een melange zijn van meerdere jaargangen.

En ook op een fles Champagne staat vaak geen jaartal, omdat er verschillende wijnen van verschillende jaargangen zijn gebruikt. Hierdoor behoudt de Champagne jaar na jaar hetzelfde karakter.

wijnetiket rothschild 1975Is een jaartal nou zo belangrijk?

Het jaartal op een fles wijn geeft dus aan in welk jaar de druiven zijn geoogst. En hoe de oogst is geweest, zegt wel het één en ander over de kwaliteit van een wijn. En hoe de oogst is geweest, hangt weer af van het weer. Over het algemeen zal een warm en zonnig jaar een goede wijn geven. Maar het klimaat is slechts één factor voor de kwaliteit van een wijn. Andere belangrijke factoren, zoals terroir, onderhoud en leeftijd van de wijnstok, financiële capaciteit van de wijnproducent/wijnboer/chateau aanwezige kennis, vinificatie, etc. zijn ook belangrijk voor de kwaliteit van een wijn. Al spelen deze andere factoren wel een minder belangrijke rol bij een klimatologisch goed oogstjaar. Heb je een klimatologisch slecht oogstjaar gehad dan spelen deze factoren juist weer een grotere rol en kan een wijn, ondanks een slecht weerjaar toch kwaliteit verkrijgen.

Maar dat niet alleen. Als je kijkt naar echte, echte wijnkenners en wijnliefhebbers, die kopen duurdere wijnen (als de portemonnee het toelaat natuurlijk), bijvoorbeeld een lekkere dure Bordeaux. Zo’n dure Bordeaux heeft vaak al een aantal jaren in de kelder liggen rijpen, voordat deze wijn de markt opkomt. De reden daarvoor is dat zo’n dure Bordeaux vaak wordt gemaakt van de druivensoorten (als Cabernet Sauvignon, Merlot), die een hoge zuurgraad en tannines in zich hebben. Door de wijn te laten rijpen, worden de tannines zachter, zuren minder en ontwikkelt de wijn zicht beter, waardoor de wijn lekkerder en beter smaakt. En dit is niet alleen het geval met hele dure wijnen uit de Bordeaux.

Heb je een Merlot of Cabernet Sauvignon gedronken en vond je deze te zuur of vond je de tannines te overheersend, probeer dan eens een wijn uit een ouder jaar om te zien of deze minder zuur is en de tannine minder aanwezig.

Kortom, het jaartal op het etiket van een fles wijn vertelt je eigenlijk best wel veel en geeft je de gelegenheid om te experimenteren (en niet alleen met hele dure wijnen).

Let jij bij het kopen van een fles wijn op het jaartal dat op het wijnetiket staat?

 

1 Reactie

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.