Geschonken en gedronken – Wijnen uit Zuid-Afrika

Wijn Zuid-Afrika wijngaardVandaag had ik een leuke opdracht via Wines of South Africa en wijnimporteur Winematters. Het ging om de Cape Winemakers Guild Pre-Auction Tasting, oftwel het proeven van wijnen uit Zuid-Afrika voordat ze geveild worden.

Het Cape Winemakers Guild (CWG) is in 1982 opgericht door acht onafhankelijke wijnmakers die niet betrokken waren, of waren aangesloten bij de grote bedrijven van die tijd (KWV, Distillers en Stellenbosch Farmers Winery). Sinds 1985 houdt het CWG jaarlijks een wijnveiling waar zij de beste wijnen van de huidige drieënveertig leden te koop aanbieden. Deze wijnen komen in een oplage van 300 tot 600 flessen op de markt en zijn de paradepaardjes van de wijnmakers.

Vooruitlopend op de veiling van dit jaar werd er vandaag (maandag 10 september) voorgeproefd. Deze Pre-auction tasting was uitsluitend op persoonlijke uitnodiging toegankelijk en werd begeleid door CWG-lid Niels Verburg van het Zuid-Afrikaanse wijnhuis Luddite. Voor deze proeverij is een selectie gemaakt van achttien CWG wijnen die op 6 oktober aanstaande onder de hamer gaan.

Wijn Zuid-Afrika proevenDeze middag ben ik ingehuurd als sommelier, om samen met culinair sommelier Allard Sieburgh de wijnen te schenken aan het selecte gezelschap van dertig genodigden. Zo zag ik een bijzondere wijnproeverij weer eens van een andere kant. Normaal zit ik lekker achter de glazen en spuugbak te proeven, nu waren we druk aan het werk om iedereen van wijnen te voorzien.

Maar… alle wijnen hebben we natuurlijk kundig voorgeproefd. Zo heb ik vanmiddag mijn smaakpapillen weer op heel wat moois mogen trakteren. Met onder andere de bekende namen Simonsig en Kanonkop. Bijzondere wijnen en van hoge kwaliteit. Lijkt in de verste verte niet op het Zuid-Afrika assortiment wat ons door supermarkten en slijterijen wordt aangeboden.

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.