Wijnen uit de Jura (1)

In de lijst van goede wijn uit Frankrijk worden ze zelden genoemd: De wijnen uit de Jura. Toch zijn de wijnen uit de Jura een ontdekking waard.In de lijst van goede wijn uit Frankrijk worden zelden de wijnen van de Jura genoemd. Er is echter een uitzondering: de legendarische vin jaune werd al in de Middeleeuwen door het Franse hof gewaardeerd en geldt nu nog als een curiositeit.

Dat de overige wijnen van dit gebied alleen bij insiders bekend zijn, kan niet aan de kwaliteit liggen. Met slechts 1800 ha wijnbouwgebied – voor de druifluiscatastrofe van eind 19e eeuw omvatte het gebied bijna 20.000 ha – en bijna 110.000 hl geproduceerde wijn behoort de Jura niet tot de grote teeltgebieden.

De Jura, een ruig wijnbouwgebied

De Jura heeft een ruig klimaat dat voornamelijk bepaald wordt door het kalksteengebergte tussen Bourgondië en Zwitserland. Tussen 250 en bijna 500 meter hoogte benutten de druiven elke beschutte plaats. Veel wijnbouwers zijn gedwongen een dozijn of meer uit elkaar liggende percelen te exploiteren.

Jura - savagnin_blancDe gebieden zijn naar het westen, zuidwesten en ten dele naar het zuiden gericht, de bodems bestaan overwegend uit blauwe, rode en zwarte mergel, in het noorden gedeeltelijk ook uit kalk- of leisteen.
Het klimaat is zeer afwisselend: na koude winters en hete zomers volgt meestal een zonnige herfst. De regionale druivenrassen hebben zich prima aangepast aan deze omstandigheden. Voor de witte wijnen en ook de vin jaune speelt de savagnin blanc een overheersende rol. Deze druivenvariëteit is volgens experts verwant aan de witte traminer. Hij bedekt 15% van het teeltoppervlak en levert slechts geringe opbrengsten van tussen de 30 en 35 hl per hectare op. De oogst vindt vaak tot in november plaats, soms zelfs tot in december.

De wijnboeren van de Jura persen hun lichte rode wijnen traditioneel van de poulsard. Deze ook wel ‘ploussard’ genoemde druivenvariëteit werd vroeger alleen gebruikt voor goed drinkbare, lichtrode wijnen, maar inmiddels zijn er ook Poulsards die via gisting in de kuip tot echte rode wijnen rijpen.
Uit de trousseau werd daarentegen altijd al een feller gekleurde rode wijn gewonnen. De uit Bourgondië geïmporteerde druiven chardonnay en pinot noir worden onversneden of in cuvėes met autochtone rassen op de markt gebracht.

jura wijngebied

 

Wijn uit de Jura heeft een geheel eigen stijl, maar daar lees je morgen meer over….

BRONNEN:
Uitgeverij: Ullmann
Auteurs: Adrė Dominė, Eckh ard Supp, Ulrich Sautter, Wolfgang Fabbender
Arie Benda, APERITIEF

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.