Wijnen uit de Elzas droger en zuiverder

Vandaag een erg leuke gastbijdrage van Jurgen van der SlootImporteur Domaine Alsace over wijnen uit de Elzas.

De Elzas (Alsace op zijn Frans) is een wijngebied in Noord-Oost Frankrijk. Het gebied bestaat uit een Noordelijk deel (Bas-Rihn) en het zuidelijke gebied (Haut-Rihn). In het zuiden liggen de betere wijngaarden die in de luwte van de Vogezen liggen. Hierdoor onstaat een microklimaat waardoor het in de hoofdstad van Haut-Rihn Colmar net zoveel zonneuren en weinig regenval heeft als Zuid-Frankrijk. In de Elzas worden al vanaf de Romeinse tijd wijnen verbouwd, het wijngebied beleefde een opleving rondom de Middeleeuwen. Tot de jaren 90 was Elzaswijn heel populair in Nederland alleen door de drang naar een steeds hogere productie en de opkomst van wijnen uit de Nieuwe wereld nam de export van wijn uit de Elzas naar Nederland fors af. De laatste jaren is de Elzas weer in opkomst en dat komt voornamelijk omdat veel wijnproducten in de Elzas zich weer richten op kwaliteit.

biologische_wijngaard_thomas

Druivenrassen van de Elzas

Door de goede zonnige ligging, de bijzondere samenstelling van de bodem en de grote verscheidenheid van druivenrassen maakt dat de Elzas tot een van de intressantste wijnstreken van de wereld behoort. In de Elzas worden zeven verschillende druivenrassen verbouwd, Riesling, Pinot Gris, Pinot Blanc, Muscat, Gewurztraminer, Sylvaner, Pinot Noir, waarvan de Riesling, Pinot Gris, Gewurztraminer en Muscat tot de edele druivenrassen behoren. Daarnaast heeft de Elzas maar liefst 51 wijngaardens die zulke goede wijnen opleveren dat deze een Grand Cru status hebben gekregen.  Binnen de AOC-wetgeving kent de Elzas ook nog de Vendanges Tardives en Grains Nobles voor wijnen van late pluk en druiven die zijn aangetast door edelerotting.

Wijnproeven in de Elzas

Vorige maand tijdens ons bezoek aan de Elzas weer veel geproefd, vooral van jaargang 2011 maar ook een paar wijnen van 2012, soms nog vanuit het vat. Beide jaargangen kenmerken zich door aantrekkelijke fruitige wijnen, daarnaast valt op dat onze wijnhuizen de wijnen steeds droger maken. In verleden kreeg de Elzas de nodige kritiek dat er teveel restsuiker in de wijnen zat, dit zie je nog wel bij wijnhuizen die streven naar een hoge opbrengst per hectare. Gelukkig is het merendeel inmiddels van overtuigd dat het om kwaliteit gaat. De wijnhuizen waar wij onze wijnen van betrekken hebben een opbrengst van ongeveer 40 tot 50 hl per hectare en afgelopen voorjaar was duidelijk te merken dat er nog minder restsuiker in de wijnen zit, soms zelfs helemaal geen restsuiker meer. Dat geldt uiteraard niet voor Vendanges Tardives en Grains Nobles en ook niet voor de meeste Grand Cru’s, ook deze wijnen horen een bepaalde mate van restsuiker te hebben, maar daar tegenover staan ook voldoende zuren.

cave_thomas

De zuivere Elzaswijnen zonder restsuiker zijn in meeste gevallen heerlijk en van zeer goede kwalitiet. Wijnhuis Joggerst uit Ribeauvillé heeft sinds 2009 een Riesling die gortdroog met 0 gram restsuiker, maar heeft toch een mooie balans tussen zuur, zoet en zelfs een bittertje.  Een Elzaswijn zonder restsuiker is niet altijd een feestje, zo had ik de Pinot Gris 2011 in het glas van het zelde wijnhuis alleen de wijn miste volheid, aroma’s en een afdronk die je zou verwachten bij een Pinot Gris. Hierbij was naar mijn oordeel de drang om droge wijn te maken een beetje doorgeslagen. Intressanter was de Pinot Gris 2012 van André Thomas, ligt op een houtenvat uit de Bourgogne te rusten tot deze in het najaar gebotteld wordt. Ook deze wijn heeft een minimale hoeveelheid restsuiker (3 gram) maar had wel een mooie balans, nog even afwachten hoe deze zich verder ontwikkeld, maar de verwachtingen zijn hoog.

Elzas wijnen zijn weer terug van weggeweest!

Kortom de tijden dat Elzaswijn als (te) zoet wordt ervaren liggen achter ons, jammer dat nog steeds behoorlijk wat veel mensen denken dat de Elzas vooral zoete wijnen maakt die niet goed in balans zijn. Nu is het wachten het omslag punt dat wijnjournalisten gaat schrijven over dat ze terug verlangen naar toen de Elzas wat meer restsuiker in haar wijnen had :-).

Deze bijdrage is geschreven door Jurgen van der SlootImporteur Domaine Alsace

Jurgen van der Sloot

Enhanced by Zemanta
Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.