De populairste wijndruif in Nederland is… Prosecco

wijndruifZoals iedereen wel weet, is wijn van druiven gemaakt. En zo heeft iedereen ook zijn favoriete wijndruivensoort en kiest de een vaker voor een wijn gemaakt van de merlot-druif, terwijl de ander gek is van de pinot noir, cabernet sauvignon, chardonnay of cabernet blanc. Maar wat is nu de populairste druif van Nederland? Voor welke wijn gemaakt van welke druivensoort wordt in Nederland het meest gekozen? Wijdrinkenwijn.nl zocht het uit en deed een onderzoek onder hun wijncommunity.

Prosecco, de populairste wijndruif

Uit het onderzoek bleek dat er in Nederland het meest voor de Prosecco druif wordt gekozen, gevolgd door de merlot druif op de tweede plaats en de chardonnay siert plaats numero drie. In de onderstaande afbeelding vind je de Nederlandse top 10 terug.

De populairste wijndruiven van Nederland

Populairste wijndruif van nederland

De Prosecco-druif

Hoewel wij de Prosseco-druif vaak de Prosecco-druif noemen, is de officiële naam van deze druif Glera. En wordt deze naam ook weer steeds vaker gebruikt. Dit omdat in 2009 Prosecco erkend is. Dit omdat er teveel flessen wijn verschenen met Prosecco er op, terwijl het eigenlijk geen Prosecco was en men wilde meeliften op het succes van de Prosecco. Zo kreeg in 2009 de Prosecco uit de Conegliano Valdobbiadene regio de DOCG-status en de Prosecco uit vijf provincies in Veneto en vier provincies in Friuli kregen de DOC-status. De vermelding van DOCG en DOC op de flessen Prosecco moest de consument duidelijk maken wanneer zij wel met echte Prosecco, gemaakt in het noorden van Italië en van de Glera-druif, te maken hadden en wanneer met een namaak.

Deze Glera komt al minimaal 200 jaar voor in Italië, maar de precieze oorsprong van dit ras is een mysterie. Er gaan verhalen rond dat deze druif al voorkom ten tijde van het Romeinse Rijk en dat Keizerin Livia dol was op wijn van deze druif.

De Prosecco druif heeft een lichte structuur, bevat weinig suikers en heeft een hoge zuurgraad en proeft en geurt naar groene appels en bloesem.

Met dank aan Bas van Wijndrinkenwijn.nl voor het toesturen!!

Andere infographics:

Is wijn nu goed voor je of niet? 
Proost op Moeder Aarde (infographic biologisch)
Top 10 wijnhuizen op Facebook in een infographic
Infographic 12 tips om je fles te recyclen
Volgende halte Pouilly Fuissé
Geschiedenis van Zuid-Afrika
Je eigen glazen ingooien
Wine and cheese in een infographic
Weetjes over champagne in een infographic

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.