Wijndomein Le Logis du Prieuré, ambachtelijk sinds 1850

Wijndomein Le Logis du PrieureHet afgelopen weekend heb ik samen met mijn vrouw Yolande enkele wijndomeinen en wijnboeren bezocht in de Anjou wijnstreek om hun nieuw gebottelde wijnen te proeven. Dan hebben we het voornamelijk over de wijnjaren 2012 voor de lichtere wijnen, en 2011 voor de complexere wijnen.

Wijndomein Le Logis du Prieuré

De eerste wijnboer die wij hebben bezocht is het wijndomein “Le Logis du Prieuré”, gelegen in Concourson-sur-Layon (in de buurt van Angers), in het uiterste zuiden van de appellation Coteaux du Layon.

Le Logis du Prieuré is een familie bedrijf, opgericht in 1850. Men produceert hier meerdere wijnen: fruitige rode wijnen, droge en zoete witte en rosé wijnen en ook twee mousserende Saumur wijnen.

Mevrouw Geneviève Jousset heeft me ontvangen en het één en ander uitgelegd over de wijnen, die zij samen met haar man Vincent in het moeilijke wijnjaar 2012 heeft geproduceerd. Moeilijk, vanwege de weersgesteldheid.

Kwalitatief zijn de wijnen gewoon goed. Wel heeft men veel keuzes moeten maken vanwege een veel lager rendement dan gebruikelijk. 30% minder dan in 2010 en 2011! Het suikergehalte is wel iets lager dan in de beste wijnjaren, waardoor sommige cuvées zijn “opgeofferd” ten behoeve van de kwaliteit van de generieke wijn.

Wijndomein Le Logis du Prieuré - Cabernet d'Anjou (1)Het resultaat is daar!

De Sauvignon wijn is vanouds lekker verfrissend, de witte Anjou is smaakvol met karakter, de Rosé de Loire is fleurig (rozengeur), de Cabernet d’Anjou is fruitig en lichtzoet, de dessertwijn Coteaux du Layon zoet en toch verfrissend. De Saumur rosé Brut is fruitig en fleurig. Een plezier voor de neus en in de mond.

De witte Saumur en de rode wijnen hebben we niet geproefd…

Zelf zijn we een trouwe klant sinds 1996, en dan voornamelijk voor hun droge en zoete witte en rosé wijnen. En met mij veel familieleden en vrienden aan wie ik de wijnen heb laten proeven.

In Nederland zijn de wijnen van Le Logis du Prieuré (SCEA Jousset) verkrijgbaar bij de Waanzinnige Wijnwinkel.

 

Binnenkort: verslag van het bezoek aan het tweede wijndomein Château Pierre Bise

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.